Langsigtede løsninger er nødvendige

Konference på Christiansborg gik tæt på psykisk udsattes muligheder for at komme videre i livet.
17. apr 2018
Konference på Christiansborg gik tæt på psykisk udsattes muligheder for at komme videre i livet.

Tilbud om idræt og fællesskaber for psykisk udsatte patienter kan være livsændrende. Men det kniber med langsigtede løsninger på området, og det er en skam, mener Danmarks Idrætsforbund.

Sådan lød en af konklusionerne, da DIF, DAI og Yildiz Akdogan, psykiatriordfører og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, afholdt konferencen ’Det hele menneske’ tirsdag den 17. april.

Med konferencen ønskede arrangørerne at styrke indsatsområder, der kan skabe det bedste fundament for, at et udfordret individ kan blive en glad og aktiv samfundsborger.

Idræt, fællesskaber og motion kan i denne proces have en vigtig rolle, og flere tilbud har allerede vist sit værd som eksempelvis DIF Soldaterprojekt og DAI’s projekt ’Idræt for sindet’. Men ’Idræt for sindet’ og mange andre gode tiltag for psykisk sårbare mennesker er ramt af puljetækning og kortsigtede løsninger, hvilket gør området ekstra sårbart.

”Jeg er helt ærligt stolt over, at vi i idrætten kan gøre noget for udsatte grupper, men ofte er tiltagene over for psykisk udsatte forbundet med, at det er det lange seje træk, som for alvor kan gøre en forskel. Men det er ikke rigtigt muligt i øjeblikket, hvor projekterne for de udsatte borgere nærmest lever fra hånden til munden. Der er behov for langsigtede løsninger for udsatte borgere,” lød det på konferencen fra DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen. Han understregede samtidig, at kommuner og regioner ifølge ham bør ’tage flere chancer’ i forhold til eksempelvis at tænke i mere langsigtede idræts- og fællesskabstilbud til psykisk syge borgere.

”Jeg tror blandt andet, det handler om at tænke i løsninger, der går på tværs af forvaltninger og ministerier.”

Også ordfører Yildiz Akdogan, psykiatriordfører fra Socialdemokratiet slog på tromme for, at der skal op skrues op for indsatsen over for psykisk sårbare.

Stres, angst og depression er nærmest blevet folkesygdom. Derfor er vi også nød til at se på, hvad vi kan gøre af forskellige indsatser for at få de mennesker tilbage til en hverdag,” sagde Yildiz Akdogan.  

Det var socialminister Mai Mercado (på billedet), der åbnede konferencen.