"København Rundt" - stafetløb i 1912

Indvielsen af Østerbro Stadion fejret med stafetløbet "København Rundt" med 15x1000m
1. jan 2018
Indvielsen af Østerbro Stadion fejret med stafetløbet "København Rundt" med 15x1000m

København Rundt

Stafetløb over 15 x 1000 m. Første gang arrangeret i 1912 af KAF (Københavns Atletik Forbund) ved indvielsen af Stadion ved Østerbrogade. Løbet startede udenfor Stadion, hvorefter der tilbagelagdes 14 etaper gennem byen, mens den sidste kilometer blev løbet på selve Stadion foran de mange tilskuere.

 

I forbindelse med arrangementet blev der uddelt 10.000 eksemplarer af ”København Rundt”, der var et 16 sider stort propagandahæfte.

Hæftet indeholdt adresser på de københavnske atletikklubber, stævnekalender og en illustreret omtale af årets planlagte aktiviteter, og som det kan ses på billedet, så kom løberne vidt omkring i storbyen.

 

Løbet blev afviklet således:

Ved starten blev det tjekket, at der befandt sig 15 løbere fra hver deltagende forening, der hver skulle løbe en kilometer. De løbere, der skulle ud til stafetskiftestederne, blev sammen med kontrollørerne kørt derud i ”Taxamotorkompagniets” biler.

Præcis kl. 12 blev starten skudt igang udenfor atletikbanen, hvor de første løbere satte af sted. Rundt omkring i de københavnske gader var der 13 skiftesteder, hvor stafetten skiftede til næste løber, mens de sidste 1000 meter blev løbet som 2½ omgang på stadion.

Skiftestederne var:

 1. Lille Triangel

 2. Suensonsgade (Chr. IV’s statue)

 3. Nørrevold (Arbejderforeningen)

 4. Jernbanegade (Den lille Hornblæser)

 5. Tietgensbroen

 6. Revalsgade

 7. Ny Carlsbervej

 8. Pileallé 12

 9. Falkoneralle (Frederiksberg Station)

 10. Jernbanebommen på Jagtvej

 11. Odinsgade

 12. Jagtvej (ved Aldersro)

 13. Agersøgade

Hvert skiftested var markeret med en stander, herudover befandt sig en kontrollør (forsynet med en grøn roset) samt 2 taxamotorbiler.

Løbet blev afholdt fra 1912 og frem til 1919, men da det i 1920 var umuligt at skaffe befordring til løberne, afviklede man løbet i årene 1920, '21 og '22 hele konkurrencen på Stadion. I 1923 og 24 blev løbet ikke afviklet, men det blev genoptaget i 1925 og til 1934, og i denne periode blev der igen løbet igennem gaderne i København. Fra 1935 blev der igen kun løbet på selve Stadion, stadig med samme stafetdistance.

Billedet er fra 1912 og taget umiddelbart efter starten. Det er Knud Kjellin fra Sparta foran Carl Jørgensen, KFF, og Vilhelm Heilmann fra atletikklubben Ben Hur. Bagest i feltet ses Harald Grønfeldt AIK.

Løberne fra AIK ved første skifte på Lille Triangel.

 

DIF’s daværende formand, overretssagfører J L Nathansen, havde udsat en udfordringspræmie til vinderne af stafetløbet, den såkaldte JLN-Pokalen. Vinderne de første to år var:

1912: Arbejdernes Idrætsklub                  45 min. 17 sek.

1913: Idrætsforeningen SPARTA             45 min. 13 sek.