Grønlandsk freestyler og dansk skiløber fuldender dansk hold til vinter-OL

Freestyleren Laila Friis-Salling, der kører halfpipe på ski, og Casper Dyrbye, der kører slalom og storslalom, er officielt udtaget af Danmarks Idrætsforbund til vinter-OL i PyeongChang.
29. jan 2018
Freestyleren Laila Friis-Salling, der kører halfpipe på ski, og Casper Dyrbye, der kører slalom og storslalom, er officielt udtaget af Danmarks Idrætsforbund til vinter-OL i PyeongChang.

Da alle kvalifikationskonkurrencer var gennemført den 21. januar, lå den 32-årige, Laila Friis-Salling nummer 26 på den olympiske rangliste i halfpipe på ski, hvor de 24 bedste kvalificerer sig til vinter-OL. Siden den 21. januar har det imidlertid vist sig, at flere af de 25 freestylere foran den unge grønlænder ikke stiller til start ved vinter-OL, hvilket betyder, at Danmarks Idrætsforbund er blevet tilbudt en plads i den olympiske halfpipe-konkurrence på ski. Den plads har Danmarks Idrætsforbund takket ja til, da Laila Friis-Salling både har opnået de nationale og de internationale udtagelseskrav.

”Jeg er glad for, at Laila Friis-Salling kommer med til vinter-OL. Hun har gennem hele sæsonen ligget på vippen på den olympiske rangliste, hvor de 24 bedste kommer med, så vi håbede til det sidste, at hun ville kvalificere sig. Det er svært at spå om udfaldet af hendes konkurrence i PyeongChang, når hun har kvalificeret sig på et af de sidste mandater, men jeg har en forventning om, at hun laver sit livs bedste ’runs’, så kan vi ikke forlange mere,” siger Morten Rodtwitt, der er chef de mission for det danske hold til vinter-OL.

Laila Friis-Salling har kun kørt på ski i seks år. Faktisk begyndte hendes skikarriere ved lidt af et tilfælde, da et væddemål satte det hele i gang:

”Jeg havde længe kørt snowboard. På en ferie siger en af mine venner, at jeg ikke kan lære at stå på ski. Den samme dag bestilte jeg et par ski, som blev leveret om mandagen, og to måneder senere var jeg med til DM i halfpipe på ski. Så var det væddemål ligesom afgjort,” smiler en glad Laila Friis-Salling og fortsætter:

”Jeg er stolt over at have kvalificeret mig til vinter-OL og glæder mig meget til at komme afsted. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente, fordi det hele er nyt og kommet ret pludseligt, men jeg går efter at have det sjovt og levere det bedste, jeg kan, for så ved jeg, at både den danske og især den grønlandske befolkning vil være stolt og bakke mig op.”

Laila Friis-Salling stiller op i halfpipe-konkurrencen på ski. Den køres den 19. februar med 24 atleter til start.

To danskere i de alpine konkurrencer

Christoffer Faarup er tidligere blevet udtaget til vinter-OL i styrtløb, Super-G og den kombinerede konkurrence. Nu får han selskab i de alpine konkurrencer af 21-årige Casper Dyrbye, som er udtaget af Danmarks Idrætsforbund i slalom- og storslalomkonkurrencerne.

Som med Laila Friis-Salling kvalificerede Casper Dyrbye sig ikke direkte, men fik en af de såkaldte reallokerede pladser, da andre lande valgte ikke at gøre brug af sine kvotepladser. Da Casper Dyrbye har klaret de nationale krav for at kunne stille op ved vinter-OL, valgte Danmarks Idrætsforbund at takke ja til den reallokerede plads, som blev tilbudt, efter alle kvalifikationskonkurrencerne var kørt.

”Casper Dyrbye er en ung skiløber med fremtiden foran sig. At han allerede som 21-årig skulle kvalificere sig til vinter-OL, havde hverken han eller vi turde tro på. Nu står han pludselig med en OL-billet i hånden, og så er det bare at give den gas, og forhåbentlig vil han køre de bedste løb til dato. Desuden får Casper Dyrbye en masse vigtig erfaring i en meget ung alder, så vi forhåbentlig ser ham igen på den store scene om nogle år,” siger Morten Rodtwitt fra Danmark Idrætsforbund.

Trods sin unge alder er Casper Dyrbye ikke debutant i olympisk sammenhæng. I 2013 deltog han ved det europæiske ungdoms-OL i rumænske Brasov. Den tekniske skiløber fra Vallensbæk er dog helt med på, at det er et noget større set up, som venter i PyeongChang.

”Jeg blev helt vildt overrasket, men også både glad og stolt, da jeg fik beskeden om, at jeg var udtaget til vinter-OL. Jeg har drømt om det hele sæsonen, men vidste at det ville blive svært. Nu er jeg udtaget, så nu skal jeg til Sydkorea og yde mit allerbedste og samtidig få en kæmpe oplevelse,” siger Casper Dyrbye og fortsætter:

”Jeg har været til europæisk ungdoms-OL for nogle år siden, og selvom jeg ved, at det måske ikke rigtig kan sammenlignes med et rigtigt vinter-OL, så glæder jeg mig til at opleve den samme stemning, når mange atleter fra mange sportsgrene bor sammen og kæmper side om side.”

Casper Dyrbye stiller op i storslalom- og slalomkonkurrencerne, som afvikles henholdsvis den 18. og 22. februar.

Det danske hold til vinter-OL i PyeongChang

Med udtagelserne af Laila Friis-Salling og Casper Dyrbye ender det danske hold til vinter-OL på 17 atleter. Med to curlinghold (10 atleter), tre speedskatere, to alpinister, en langrendsløber og en freestyler er holdet det antalsmæssigt næststørste danske hold til et vinter-OL nogensinde kun overgået af vinter-OL i Vancouver, hvor 18 danske atleter var med på pisterne og isen.

Læs mere om den danske OL-statistik og de danske deltagere på www.OL.dk (opdateres løbende med yderligere info).

Yderligere info

Morten Rodtwitt, chef de mission, 29370916
Henrik Oksholm, sportschef i Danmarks Skiforbund, kan kontaktes for kommentarer fra Laila Friis-Salling og Casper Dyrbye, 26825099