Nyt samarbejde skal skabe endnu flere aktive unge i gadeidrætten

Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI og GAME indgår et nyt samarbejde med særligt fokus på unge og gadeidræt.
24. jan 2018
Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI og GAME indgår et nyt samarbejde med særligt fokus på unge og gadeidræt.

Et stigende antal unge samles uformelt på asfalten, skater, danser eller dyrker parkour. Gadeidræt er en af de hurtigst voksende idrætter, og nu indgår Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI og GAME et nyt samarbejde, der har særligt fokus på unge og gadeidræt. De tre organisationer ser et stort potentiale i en stærk fælles indsats for gadeidrætten for at skabe et mangfoldigt idrætsliv og sikre, at endnu flere bliver idrætsaktive.

Flere unge skal bevæges
Bevæg dig for livet - gadeidræt, som samarbejdet hedder, er et nationalt initiativ, der skal understøtte og udvikle den voksende gadeidræt rundt om i Danmark.

Det er GAME’s Platform for Gadeidræt og DGI og DIF’s vision Bevæg dig for livet, med støtte fra Nordea-fonden og TrygFonden, der ligger til grund for samarbejdet. Gadeidrætten viser nye måder at organisere sig på og udøve idræt i Danmark, og samarbejdsaftalen skal bidrage til ambitionen om at få flere unge med i bevægelse og fællesskaber.

- Det er vigtigt, at vi i DIF og DGI udvider horisonten og konstant lærer, hvordan foreningsidrætten kan udvikle sig. Gadeidrætten appellerer i særlig grad til nogle unge, mens den for andre er et godt supplement til deres foreningsidræt. Sammen kan vi lære meget af hinanden, så vi kan få endnu flere til at være aktive i og udenfor foreningslivet, siger Per Frost Henriksen, medlem af DGI’s hovedbestyrelse og politisk ansvarlig for gadeidræt.

Events og uddannelse i højsædet
DIF og DGI er geografisk bredt repræsenteret og har et stærkt netværk blandt foreninger og kommuner, hvilket er en stor styrke i samspil med GAME’s netværk af gadeidrætsildsjæle og viden om gadeidræt. Ligeledes har alle tre organisationer stor erfaring med events og uddannelse, som vil komme i spil i samarbejdet. 

- Vi glæder os til samarbejdet og til at skabe endnu større synergi med det øvrige idrætsbillede. Det giver en unik mulighed for at sænke tærsklen til idræt og fællesskaber og at understøtte de mange ildsjæle, der findes derude i det mangfoldige gadebillede, siger direktør i GAME, Morten Bo Andersen.

Gadeidræt har potentiale til at tiltrække unge, der ikke finder vej ind i idrætsforeninger, eller som falder ud af foreningsidrætten. Det er for eksempel udsatte unge, samt de såkaldte ’idrætsiværksættere’ – unge, der er selvorganiserede i deres idræt. Samarbejdet vil også resultere i bedre support til de eksisterende gadeidrætsmiljøer.

Fire fælles fokusområder
Samarbejdet sætter ind på fire specifikke områder indenfor gadeidræt; netværk, uddannelse, events og iværksætterstøtte. Områder, hvor de tre organisationer har stor viden og erfaring fra hver deres programmer og indsatser. Den primære målgruppe er unge mellem 13-29 år, og det er især de inaktive i denne aldersgruppe, samarbejdet skal gavne. Dette er bare første fase af et indtil videre tre-årigt samarbejde, som der arbejdes på at gøre længerevarende. Det er støttet med 6 millioner kroner af Nordea-fonden, TrygFonden, DGI og DIF.

- I DIF ser vi flere muligheder i samarbejdet med DGI og GAME, hvor vi alle tre kan noget forskelligt. Særligt i aftalerne om at lave fælles mega events, kan flere specialforbund bidrage til realiseringen og samtidig komme ud til flere børn og unge, siger Anne Pøhl Enevoldsen, udviklingschef i DIF.

Yderligere kommentarer:

Per Frost Henriksen, medlem af hovedbestyrelsen i DGI: 25 13 62 99

Ida Brix, kommunikationschef i Game: 26 28 65 53

Anne Pøhl Enevoldsen, udviklingschef i DIF: 20 85 50 00