Årets Sportsnavn spiller tennis, badminton eller sejler

Tennisspilleren Caroline Wozniacki, badmintonspilleren Viktor Axelsen og 49’er FX-sejlerne Katja Salskov-Iversen og Je-na Mai Hansen er nomineret til Årets Sportsnavn 2017.
26. nov 2017
Tennisspilleren Caroline Wozniacki, badmintonspilleren Viktor Axelsen og 49’er FX-sejlerne Katja Salskov-Iversen og Je-na Mai Hansen er nomineret til Årets Sportsnavn 2017.

Der var 15 indstillede. Nu er der tre nominerede. Og den 6. januar er der en vinder af Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Jyllands-Postens pris Årets Sportsnavn 2018.

”Det er tre vanvittigt stærke kandidater, som vi i Danmarks Idrætsforbund og på Jyllands-Posten har nomineret til Årets Sportsnavn 2017. Med Caroline Wozniacki, Viktor Axelsen og Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen får vi en vinder af prisen, som i det forgangne år enten er blevet verdensmester eller har vundet sæsonfinalerne i olympiske discipliner,” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF, og fortsætter.

”Der er hvert år hård konkurrence om at blive Årets Sportsnavn, og 2017 er ingen undtagelse. Det ses blandt andet i den perlerække af VM- og EM-guldvindere, som ikke er kommet gennem nåleøjet og blevet nomineret til det, som vi i al beskedenhed kalder Danmarks største sportspris. Det er imponerende, at et lille land som Danmark formår at lave så mange store sportsstjerner på den internationale scene i så mange forskellige sportsgrene. Det vidner om, at den danske eliteidrætsmodel fungerer, og at der laves et fornemt elitearbejde i Team Danmark og specialforbundene,” slutter Morten Mølholm Hansen.

DIF har siden 1991 uddelt prisen Årets Sportsnavn sammen med Jyllands-Posten. Sportsredaktør på Jyllands-Posten, Troels Henriksen, ser frem til den 6. januar, hvor den endelige vinder skal findes ved DR’s store sportsgalla i Herning:

”Jeg har personligt en favorit blandt de tre nominerede, men fravalgene blandt de 15 indstillede til Danmarks største sportspris fortæller alt om, at det er tre præstationer på højeste internationale niveau, som komitéen skal finde vinderen blandt. Årene efter OL bliver ofte regnet for de mest stille sportsår, og det siger meget om niveauet i dansk elitesport, at vi året efter OL i Rio kan nominere tre så stærke præstationer ,” siger Jyllands-Postens sportsredaktør Troels Henriksen.

Afgørelsen
Ansvaret for den endelige kåring er lagt i hænderne på en priskomité bestående af kulturminister Mette Bock, DIF-formand Niels Nygaard, DIF-direktør Morten Mølholm Hansen, Team Danmark-formand Frank Jensen, Team Danmark-direktør Lone Hansen, samt chefredaktør Jacob Nybroe og sportsredaktør Troels Henriksen fra Jyllands-Posten.

De tre nominerede
Caroline Wozniacki indledte sæsonen som nr. 19 på kvindernes verdensrangliste i tennis. Efter otte finaler på WTA-touren, hvoraf to blev vundet, ligger hun i skrivende stund nummer tre på verdensranglisten. Kronen på værket i 2017 var uden sammenligning sejren i sæsonfinalerne i Singapore med deltagelse af årets otte bedste kvindelige tennisspillere.

Hvis Viktor Axelsen stemplede ind i verdenstoppen med sin OL-bronze i Rio, så etablerede han sig på verdensscenen i 2017 med sin VM-guldmedalje. Til VM beviste den unge fynbo, at han kan slå alle ved i finalen at besejre den femdobbelte verdensmester og dobbelte olympiske mester Lin Dan. Viktor Axelsen vandt i 2017 også to Super Series-turneringer og ligger pt. nummer et på verdensranglisten i herresingle.

49’er FX-sejlere, Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, blev for alvor kendte, da de sejlede sig ind i danskernes hjerter med en OL-bronze i Rio. I 2017 tog de to trin længere op på medaljeskamlen og fik hængt VM-guldmedaljer om halsen. I sejlerkredse anses VM for en væsentlig sværere konkurrence at vinde end OL, da hvert land kun må stille med en båd til OL, men med flere til VM.

Kriterier for udvælgelsen

De tre nominerede til Årets Sportsnavn 2017 har DIF og Jyllands-Posten udvalgt på baggrund af følgende kriterier:

  • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de helt store idrætsnationer satser på den?
  • Konkurrencen på dagen: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
  • Forløbet: Mange års målrettet arbejde frem mod en sejr taler for, at præstationen er mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med.
  • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere. Dette kriterium indeholder også et kommercielt aspekt.

Tidligere vindere af Årets Sportsnavn
1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak
2016: Pernille Blume, svømning

For yderligere kommentarer
Morten Mølholm Hansen, direktør for DIF, 21663774