Den første kvinde i Danmarks Olympisk Komité er død

Nina Velin, en af Danmarks store gymnastikledere, blev 95 år.
30. okt 2017
Nina Velin, en af Danmarks store gymnastikledere, blev 95 år.

Dansk idræt har mistet en helt unik kvindelig gymnastikleder. Nina Velin døde i fredags 95 år gammel.
I 1966 blev hun valgt ind i Danmarks Gymnastik Forbunds (DGF) hovedbestyrelse og sad her i 23 år – de sidste ni som næstformand. I denne periode sad hun fra fra 1967 til 1972 tillige i Danmarks Idrætsforbunds (DIF) bestyrelse, og i to perioder var hun medlem af Danmarks Olympiske Komité, som det første kvindelige medlem.

Positionen, som den første kvinde, var hun meget bevidst om. Til møderne i Danmarks Olympiske Komité blev hun demonstrativt siddende, hvis der skulle laves kaffe eller hentes øller, fortæller Nina Velin i en portrætvideo, som Frederiksberg Stadsarkiv har fået lavet af hende.
Se videoen her
.

Delegationsleder ved OL
Sammen med hendes mand udgjorde Nina Velin ledelsen af den danske delegation ved De Olympiske Lege i Mexico 1968. Hun var også kvindelig delegationsleder ved OL i 1972, 1976 og 1980.

Nina Velin var en af hovedkræfterne bag de første gymnastikkonkurrencer for kvinder i 1959. I 1960’erne så hun de muligheder, der lå i rytmisk holdgymnastik for kvinder, og hun var med til at udvikle og introducere disciplinen i Danmark.
Det første verdensmesterskab i Gymnastique Moderne, som rytmisk sportsgymnastik blev kaldt dengang, blev afholdt i København i 1967 med Nina Velin som hovedansvarlig. DGF nedsatte i 1972 et særligt udvalg for rytmisk holdgymnastik, som Nina Velin efterfølgende var formand for frem til 1992.

Begyndte som kopnkurrencesvømmer
Nina Velin voksede op i et hjem præget af idræt. Hendes far blev således dansk mester i 400 og 800m løb. Selv begyndte hun som konkurrencesvømmer og blev 1939-41 uddannet som gymnastik-, svømme- og danselærer på Paul Petersens Institut.
Som instruktør og leder af Købmandsskolens Gymnastikforenings elitehold gennemførte hun ca. 125 opvisninger i ind- og udland i årene 1942-60. Sideløbende med dette arbejde drev hun 1947-69 en privat svømmeskole i Frederiksberg Svømmehal.

Fra 1966 og indtil for få år siden underviste hun såvel raske som syge pensionister, og var som bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for Pensionistidræt med til at udvikle pensionistgymnastikken i Danmark.

Nina Velins livslange indsats blev belønnet med DIF’s ærestegn i 1972. Hun fik DGF’s ærestegn i 1960.

Bisættelsen finder sted fredag 3. november kl. 14 fra Godthåbskirken, Nyelandsvej 111, 2000 Frederiksberg.