Stor glæde over ny politisk aftale, der gør det nemmere at være frivillig

DGI og DIF bakker op om den nye politiske aftale, som lemper reglerne for frivilligt arbejde. Aftalen skaber tryghed blandt de frivillige.
26. aug 2017
DGI og DIF bakker op om den nye politiske aftale, som lemper reglerne for frivilligt arbejde. Aftalen skaber tryghed blandt de frivillige.

Der er stor glæde i idrætsorganisationerne DGI og DIF over, at reglerne for frivilligt ulønnet arbejde nu forenkles, så det bliver nemmere for folk på efterløn eller dagpenge at udføre frivilligt ulønnet arbejde.

Aftalen skaber tryghed blandt de frivillige, der har været bekymret for, om de ville blive trukket i efterløn eller dagpenge på grund af deres frivillige arbejde. Og det er rigtig godt, siger DGI’s formand Søren Møller.
”Aftalen løser en meget stor del af de problemer, der har været, og vi er glade for, at politikerne har lyttet til os. Nu kan vi sige til alle på efterløn og dagpenge, at de kan udføre frivilligt ulønnet arbejde til gavn for både dem selv og samfundet,” siger Søren Møller.

Det er regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der har indgået aftalen. De nye regler betyder bl.a., at efterlønnere fremover må udføre frivillig ulønnet arbejde 15 timer og ugen, og dagpengemodtagere må have 10 timer om ugen, uden at de trækkes i deres ydelser.

DIF’s formand Niels Nygaard siger:
”Det er en god dag for de frivillige i foreningsidrætten, og på deres vegne vil jeg gerne takke for den politiske opbakning på Christiansborg. Jeg er meget tilfreds med, at politikerne har vist forståelse for de problemer, som de frivillige har oplevet. Man skal ikke straffes for at være fodbolddommer i serie 3 eller for at give en hjælpende hånd ved et sejlsportsstævne, som vi har set eksempler på,” siger Niels Nygaard.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag i Folketinget her i efteråret med det mål, at de nye regler træder i kraft 1. januar 2018.

God nyhed for 63-årige Inge Precht
Aftalen og de nye regler vil gøre, at 63-årige Inge Precht fra Sunds ved Herning nu kan ånde lettet op og igen gøre en forskel som frivillig.

Inge Prechts sag har været omtalt flere gange, siden Ankestyrelsen i oktober 2016 afgjorde, at hun ville blive trukket i efterløn, hvis hun var frivillig ulønnet instruktør i Sunds Forenings Fitness. 

Efter Inge Prechts sag kom frem, har mindst 7 efterlønnere oplevet, at deres A-kasser har sagt nej til, at de kunne være frivillige.

Hele Foreningsdanmark var ramt af uklare regler
Ikke kun DGI og DIF, men også andre organisationer og foreninger har oplevet problematikken med uklarhed om reglerne for frivilligt arbejde. F.eks. har frivillige på madskoler for børn været ramt af reglerne. 

DGI og DIF har derfor sammen Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Dansk Firmaidrætsforbund og Danske Handicaporganisationer kæmpet for at få de uklare regler ændret.