DIF-idrætten og forskere vil reducere antallet af ankelskader

Flere forbund, forskere, Idrættens Innovationslab og virksomheden Spraino er sammen ved at teste et innovativt produkt, som skal hjælpe idrætsudøvere med at undgå forstuvninger i ankelleddet.
17. aug 2017
Flere forbund, forskere, Idrættens Innovationslab og virksomheden Spraino er sammen ved at teste et innovativt produkt, som skal hjælpe idrætsudøvere med at undgå forstuvninger i ankelleddet.

Det, som umiddelbart ligner et simpelt stykke tape på siden af din sko, kan vise sig at være afgørende for, om du vrider rundt på anklen eller ej, når du dyrker idræt. Lyder det for godt og næsten for simpelt til at være sandt? Måske. Tiden vil vise, om den såkaldte Spraino har den effekt, som forskerne forventer.

Op mod 30 procent af alle sportsskader er forstuvninger i ankelleddet, og de forekommer i stort set alle idrætter. Derfor er forskningsprojektet ikke målrettet en enkelt idrætsgren, men en række indendørsidrætter. Idrættens Innovationslab har sat nogle forskere, virksomheden Spraino og udvalgte specialforbund sammen, og de første test omhandler håndbold, floorball, badminton, volleyball og basketball, men andre indendørsidrætter kan meget vel følge trop.

Testen

Sidst i juli var forskere og virksomheden bag tapen Spraino med i hallen, da spillerne fra Nordsjælland Håndbold trænede frem mod den nye sæson. Spillerne har benyttet tapen i en måneds tid, og Oliver Andersen er optimistisk i forhold til dens effekt:

”Jeg har ingen oplevelser af, at den generer, efter at jeg har spillet med den en måneds tid. En enkelt gang var min fod lige ved at vride rundt, men i stedet gled den. Jeg tænker ikke over, at jeg har tapen på. Jeg giver den bare gas,” siger spilleren fra Nordsjælland Håndbold med et smil på læben.

Også den tidligere landsholdsstreg og nuværende træner i Nordsjælland Håndbold, Ian Marko Fog, ser positivt på forskningsprojektet, som skal være med til at reducere antallet af ankelskader:

”Der sker rigtig mange vrid i anklerne i håndbold, og derfor arbejder vi på mange områder med at minimere risikoen. Vi er en lille klub og har ikke den bredeste trup, så når en af spillerne i startformationen er skadet, er det et kæmpe problem for os. Derfor vil det betyde sindssygt meget for os, hvis vi kan minimere antallet af skader i anklerne,” siger Ian Marko Fog

Produktet

De fleste atleter, som er bange for vrid i anklen, binder fødderne op med ankeltape eller tager ankelskinner på. Begge dele har dog den bivirkning, at det nedsætter fodens bevægelighed, og det er sjældent rart at have en skinne eller tape på foden. Spraino, sættes ikke på huden, men to steder på skoen – forrest og bagerst på ydersiden af skoen. Atleterne mærker således ikke, at de har den på, selvom den stabiliserer og retter foden op ved vrid.

Tapen er lavet af selvklæbende polytetrafluoroethylene (PTFE, kendt som Teflon), der yderligere er specialbehandlet. Materialet har den lavest kendte gnidningsmodstand, hvorfor skoen vil glide på gulvet i stedet for at stå fast ved et eventuelt vrid.  

Idrættens Innovationslab

Samarbejdet mellem DIF-idrætten og Spraino understøttes af Idrættens Innovationslab, der er gået ind i projektet for at reducere sportsskader og for at skabe vækst for en dansk start-up virksomhed.

Idrættens Innovationslab, der er støttet af Industriens Fond, er netop sat i verden for at rykke idrætten og danske virksomheder tættere sammen. Målet er at udvikle ny teknologi, udstyr, gadgets mv. til glæde og gavn for idrætten og med økonomisk gevinst og flere arbejdspladser for øje for virksomhederne. Hvis du vil vide mere om Idrættens Innovationslab, kan du skrive til innovationslab@dif.dk.  

Læs mere om Spraino