Mange veteraner søger hjælp i idrætten

DIF Soldaterprojekt oplever lige nu stor interesse fra specielt psykisk skadede veteraner.
7. jul 2017
DIF Soldaterprojekt oplever lige nu stor interesse fra specielt psykisk skadede veteraner.

Idrætstilbud målrettet psykisk skadede veteraner rives i øjeblikket ned fra hylderne. Siden DIF Soldaterprojekt per 1. januar 2017 udvidede veteranindsatsen til både at omfatte fysisk og psykisk skadede veteraner, har DIF Soldaterprojekt oplevet en markant vækst i antallet af henvendelser. 

Alene i 2017 har DIF Soldaterprojekt haft kontakt og udviklet tilbud til små 100 veteraner, der for de flestes vedkommende lider af PTSD.  

”Vi har travlt på kontoret, og efterspørgslen på vores tilbud viser klart, at mange psykisk skadede veteraner kan se potentialet i at bruge idrætten og foreningslivet som et muligt springbræt til en bedre tilværelse,” siger projektleder i DIF Soldaterprojekt Rune Oland Tanggaard. Han roser samtidig samspillet med Veterancentret, kommunerne, psykiatrien og behandlingssystemet generelt for i stigende grad at henvise veteraner med ar på sjæl og krop til DIF Soldaterprojekt. 

”Flere og flere får øjnene op for idrættens muligheder og tilbuddene i DIF Soldaterprojekt. Selvfølgelig kan vi alene ikke få alle ramte veteraner på rette køl, men vi ved, at mange skadede soldater kan hjælpes gennem idræt, fysisk aktivitet og sociale relationer,” siger Rune Oland Tanggaard. 
Han bakkes op af den 34-årige veteran Rasmus Møller, der siden en udsendelse til Afghanistan har lidt af PTSD . 

” I 2015 stoppede jeg som aktiv soldat, og jeg følte ikke jeg var mig selv mere. Det var en  kæmpe identitetskrise. For uden uniformen, hvem var jeg så. Rasmus fra Randers er ikke en just interessant type. Men gennem idræt og specielt træning i indendørsroning oplevede jeg det fællesskab, jeg havde manglet efter min afgang fra forsvaret Jeg mødte mennesker, som oplevede de samme udfordringer i dagligdagen, som jeg gjorde. Pludselig var jeg ikke så alene mere,” siger Rasmus Møller og fortsætter: 

”Jeg tror på at jeg har noget at byde på. At min fremtid nok skal gå. Dagene hvor jeg har lyst til at give op, er her stadig, men jeg skal nok få det til at fungere.”

Fakta: Hvad indbefatter en deltagelse i DIF Soldaterprojekt:

1. Motiverende samtale med hver enkelt veteran.
2. Idrætstilbud for veteranen og de pårørende i safezone.
3. Sociale aktiviteter med mulighed for at møde nye som ’gamle’ veteraner og pårørende.
4. Idrætstilbud for veteranen og de pårørende i det civile foreningsliv.
5. Møde med mentorer fra det civile foreningsliv.
6. Introduktion til mentorordning under erhvervslivet.

Yderligere information: 
Rune Oland Tanggaard, projektleder, DIF Soldaterprojekt 
Mobil 27 49 49 50, rot@dif.dk 

Rasmus Møller, veteran
Mobil 40 79 52 99 

Jacob Bech Andersen, DIF Kommunikation 
Mobil 24 41 12 13, jaa@dif.dk