Nyskabende idrætsfaciliteter skal få flere til at dyrke idræt i naturen

Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden går sammen om fem eksempler på bygninger, der kombinerer klubhus, depot og mødested.
20. jun 2017
Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden går sammen om fem eksempler på bygninger, der kombinerer klubhus, depot og mødested.
Danskerne er vilde med at dyrke idræt i det grønne og på det blå. Så vilde at der mangler faciliteter, hvis endnu flere skal ud motionere i naturen. Den problemstilling gør Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Lokale og Anlægsfonden nu noget ved. Sammen skaber de rundt omkring i Danmark fem eksempler på bygninger, der kombinerer klubhus, depot og mødested ude i naturen. De nyskabende bygninger bliver kaldt trailcentre, og skal kunne anvendes af både idrætsforeninger og selvorganiserede brugere. 
Navnet er valgt, fordi mange outdoor-idrætter bruger ’trails’ (stier og ruter) til deres aktiviteter.
Udover at understøtte og fastholde idrætsdeltagelsen skal trailcentrene også sikre hensyn til naturen og til andre skovgæster, når idrætsudøvere færdes i naturen.

Om DIF's motivation for at indgå i partnerskabet, siger bestyrelsesmedlem i DIF, Niels-Christian Levin Hansen:
”Der er igennem årene etableret utallige faciliteter til den stille skovgæst, fx naturskoler, naturcentre, naturrum, fugletårne, bålhytter. Men der er kun få og meget mangelfulde faciliteter til idræt i naturen. Dét vil vi gøre noget ved. Vi vil udvikle faciliteter, der er målrettet idrætsudøverne, og visionen er, at disse faciliteter bliver lige så udbredte som fugletårne og bålhytter”. 

Lokale og Anlægsfonden vil med projektet styrke satsningen på gode rammer for danskernes aktive udeliv. Direktør i Lokale og Anlægsfonden, Esben Danielsen, siger:
”Vi er meget optaget af at udvikle engagerende faciliteter til aktivt udeliv, hvor brugergrupper kan mødes på tværs og inspirere hinanden til at bruge naturen aktivt og dyrke det sociale. Ambitionen om at tiltrække nye brugergrupper er særligt vigtigt for os i dette projekt.”

De fem kommende trailcentre skal fremvise forskellige løsninger – både i størrelse og funktion, og hensigten er, at de kan udgøre eksempelprojekter, så der i fremtiden kan etableres trailcentre i hele landet.

Projektet involverer lokale brugere og nationale idrætsforbund
Høj funktionalitet skal imødekomme mange forskellige brugergruppers behov for servicefunktioner ved at samle dem alle på én lokalitet. De fem udvalgte eksempelprojekter er: 
Silkeborg ved Silkeborg vandrehjem 
Skimminghøj ved Ry 
Almindingen på Bornholm 
Hallingskoven ved Svendborg 
Seest Fritidslandskab ved Kolding

Projektet vil have stærkt fokus på lokal brugerinvolvering og der er etableret en baggrundsgruppe for projektet, der bl.a. består af flere forbund under DIF, som skal bidrage med faglige indspark. Gruppen består af: Danmarks Cykle Union, Rullesport Danmark, Danmarks Skiforbund, Dansk Atletik Forbund, Dansk Orienterings-Forbund, Dansk Ride Forbund, Dansk Svømmeunion, Dansk Golf Union, Dansk Sportsdykker Forbund, Dansk Kano og Kajak Forbund, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og DGI.

____________________
Mere info om projektet
Download hele projektbeskrivelsen her eller kontakt Casper Lindemann fra DIF på cli@dif.dk / mobil 40 35 29 87 eller Jens Øyås Møller fra Lokale og Anlægsfonden på jm@loa-fonden.dk / mobil 31 75 94 86