Mister rekord på grund af forurenet kosttilskud

DIF’s Dopingnævn har frataget cykelrytteren Martin Toft Madsen hans timerekord og givet ham en reprimande på grund af en positiv dopingtest, som relaterer til et forurenet kosttilskud.
28. jun 2017
DIF’s Dopingnævn har frataget cykelrytteren Martin Toft Madsen hans timerekord og givet ham en reprimande på grund af en positiv dopingtest, som relaterer til et forurenet kosttilskud.

Martin Toft Madsen satte den 28. januar i år dansk timerekord i forbindelse med 6-dages løbet i Ballerup, da han kørte 52,114 kilometer. Han afleverede bagefter en dopingprøve, og den viste sig efterfølgende at være positiv for det stimulerende stof DMBA, som optræder på dopinglisten. Også den efterfølgende B-prøve var positiv.

Rytteren hævdede efterfølgende, at han måtte have indtaget det forbudte stof via et lovligt kosttilskud købt i Danmark. Han afleverede efterfølgende en række af sine kosttilskud til Anti Doping Danmark i original emballage – både i åbnet og uåbnet form.

Anti Doping Danmark besluttede sig for at analysere kosttilskuddet, og analysen viste efterfølgende fund af stoffet DMBA. Det var første gang nogensinde, at Anti Doping Danmark har benyttet denne fremgangsmåde.

På baggrund af analyseresultatet vurderer DIF’s Dopingnævn, at den positive dopingprøve kan tilskrives et forurenet kosttilskud, og at Martin Toft Madsen er uden væsentlig skyld. Samtidigt anfører nævnet, at han har udvist den grad af forsigtighed, som kan forventes af en eliteidrætsudøver. Blandt andet har han orienteret sig grundigt forud for anvendelsen af kosttilskuddet, og han indkøbte kosttilskuddet hos en anerkendt forhandler.

På den baggrund har DIF’s Dopingnævn valgt at ikende rytteren den mildeste sanktion i form af en reprimande. Og da stoffet var til stede under konkurrencen og kan have haft en effekt på præstationen, diskvalificeres han fra konkurrencen, og hans timerekord bliver således annulleret.

I sin kendelse fastslår dopingnævnet, at atleter er ansvarlige for, hvilke stoffer de har i kroppen. Men at der her er et særligt tilfælde, hvor atleten med meget stor sandsynlighed har kunne påvise, at den positive prøve hænger sammen med et forurenet kosttilskud. Derfor anvendes den mildeste form for sanktion.

Dopingnævnet har ikke yderligere kommentarer, men henviser i stedet til kendelsen, som kan hentes her.