Tovtrækning som olympisk disciplin

Tovtrækning var en olympisk disciplin ved legene fra 1900 til 1920
1. maj 2017
Tovtrækning var en olympisk disciplin ved legene fra 1900 til 1920

I Dansk Idrætsblad fra 20. juli 1900 kan man læse:

”Ifølge telegrafisk meddelelse har et skandinavisk hold på seks mand, deriblandt tre af vore stærkeste danskere, uden forudgående anmeldelse fået tilladelse til at deltage i tovtrækningskampen. Holdet gik sejrrigt ud af kampen, idet det både slog det amerikanske og franske hold.”

Danskerne på holdet var Eugen Stahl Schmidt, Charles Winther samt journalisten Edgar Aabye, som egentlig var i Paris som avis korrespondent.

Det dansk/svenske hold skulle først kæmpe mod amerikanerne, mens det franske hold var oversiddere. Der skete nu det mærkelige, at amerikanerne trak sig med den begrundelse, at flere af atleterne på deres hold skulle deltage i ”hammerkastningen” umiddelbart efter. Det dansk/svenske hold blev derfor erklæret som vindere uden kamp og skulle derefter kæmpe mod det franske hold.

Efter en fair kamp bestående af to træk, vandt skandinaverne. Det blev bemærket, at de tilsammen vejede 20 kg mere end franskmændene.

Da de officielle kampe var slut den dag, bliver amerikanerne og skandinaverne enige om at udkæmpe en privat og uofficiel kamp. En tilskuer og en havetjener udpeges som dommere.

Amerikanerne, der kom lige fra atletikkonkurrencerne, var iført pigsko, hvilket skandinaverne brokkede sig over. Amerikanerne smed pigskoene og kæmpede på bare fødder, hvilket skulle vise sig at være en fordel, da de stod bedre fast på det glatte græs end skandinaverne med deres sko.

Efter en hård kamp vandt amerikanerne første træk, men i andet træk fik skandinaverne overtaget, og da det var lige før amerikanerne måtte opgive, fik de hjælp fra nogle ”venner” blandt tilskuerne, og det skandinaviske hold måtte opgive. Hele seancen skete på bedste fairplay måde, ved at de udbragte hurraråb for de amerikanske sportsfolk.

Men publikum var alligevel meget ophidsede og var tæt på at ryge i totterne på hinanden, da tililende officials kom til undsætning for at få skilt mængden ad.

Kampen havde været hård, og den store stærke amerikaner Flanagan var syg flere dage efter, og Garrett havde ”mistet en del kød under armene og forstuvet en tå”.

Tovtrækning var en olympiske disciplin ved legene fra 1900 til 1920.

Sidste gang der er tovtrækning ved de Olympiske Lege er i 1920 i Antwerpen i Belgien. Her besejrer det britiske hold det amerikanske og vinder guld. Holdet bestod i øvrigt kun af ”bobbyer” fra London Politi.