Dansk dronning ændrede maratondistancen

Først i 1923, mere end 25 år efter det første maratonløb blev løbet ved De Olympiske Lege i Athen 1896, kunne atletikkens ledere blive enige om den ”rigtige” distance på løbet, nemlig 42,195 kilometer.
1. mar 2017
Først i 1923, mere end 25 år efter det første maratonløb blev løbet ved De Olympiske Lege i Athen 1896, kunne atletikkens ledere blive enige om den ”rigtige” distance på løbet, nemlig 42,195 kilometer.

Hvor langt der egentlig blev løbet ved legene i 1896 vides ikke, men det menes, at det var mellem 38 og 40 kilometer.

De Olympiske Lege i London 1908 var kendetegnet ved, at der blev indført ret præcise regler for afvikling af konkurrencerne. Det kan måske undre, at det lige netop blev distancen 42,195 kilometer, der blev løbet i London. Det mest logiske ville være en distance på enten 40 kilometer eller 25 miles = 40,234 kilometer.

At distancen i London blev 42,195 km skyldes en danskfødt kvinde. Englands dronning Alexandra, datter af Christian den IX og gift med den engelske konge Edward den 7.

Da hendes kongelige højhed hørte om maratonløbet, der skulle starte ganske tæt på den kongelige residens Windsor Castle 25 miles fra målstregen på White City Stadion, forlangte hun startstedet flyttet til slottets østlige fløj, således at de kongelige børn kunne se løberne. Dronningen fik sin vilje og løbet blev forlænget med næsten 2 km.


Italieneren Dorando Pietri hjælpes over målstregen  

Om det var forlængelsen af løbet, som var årsag til at Dorando Pietri, der var den løber der passerede målstregen først, var fuldstændig udmattet, da han ankom til stadion, vides ikke. Men få meter før målstregen kollapsede han og tililende stævnefunktionærer måtte hjælpe ham det sidste stykke. Dette betød selvfølgelig, at han blev diskvalificeret.

Dronning Alexandra fik medlidenhed med den lille italienske løber, og næste dag kaldte hun ham op til kongelogen, hvor hun overrakte ham en særlig guldpokal.


Den lille italiener får sin ”trøstepræmie” af dronningen

Ved de Olympiske Lege i Stockholm opstod så diskussionen, om maratonløbets distance skulle være på 25 engelske miles eller på 4 svenske mil. Resultatet blev, at der blev løbet 4 svenske mil = 40 km.

Første danske mesterskaber på distancen blev indført i 1910.