Pernille Blume er Årets Sportsnavn

Svømmeren Pernille Blume vandt OL-guld og -bronze i Rio og kan nu kalde sig Årets Sportsnavn 2016.
7. jan 2017
Svømmeren Pernille Blume vandt OL-guld og -bronze i Rio og kan nu kalde sig Årets Sportsnavn 2016.

På scenen i Jyske Bank Boxen i Herning overrakte H.K.H. Kronprins Frederik lørdag aften en statuette og en check på 75.000 kroner til svømmeren Pernille Blume som de synlige beviser på, at hun er Årets Sportsnavn 2016. 

Hæderen falder efter et år vildt 2016 for Pernille Blume. Først gik svømmeren fra Gladsaxe på frivillig svømmepension efter at have mistet lysten og motivationen til at svømme. Få måneder senere genoptog Pernille Blume karrieren, og den 14. august kunne hun to gange samme aften træde op på OL-medaljeskamlen på Olympic Aquatics Stadium for først at modtage en guldmedalje for sejren i 50 meter fri og sidenhen en bronzemedalje for indsatsen i 4x100 meter medley. 

På lidt over 24 sekunder, fra 50 meter-disciplinen blev skudt i gang, til hun slog hånden i bassinkanten, svømmede den dengang relativt ukendte dansker sig ind i rampelyset, og til Sport 2016 kronede hun et nærmest eventyragtigt år med at blive kåret til Årets Sportsnavn 2016.

”Af hjertet tak til alle jer derude,” siger en både stolt og rørt Pernille Blume efter kåringen som Årets Sportsnavn 2016.

Prisen som Årets Sportsnavn uddeles af DIF og Jyllands-Posten. Det er 26. gang, at prisen overrækkes, og med i opløbet om at blive Årets Sportsnavn 2016 var OL-sølvvinderen og europamesteren i 400 meter hækkeløb, Sara Slott Petersen, samt det mandlige danske herrehåndboldlandshold, der vandt OL-guld i Rio. 

Administrerende direktør for DIF, Morten Mølholm, siger:
”Kæmpe tillykke til Pernille Blume. Hun er en meget fortjent vinder af Årets Sportsnavn 2016. Pernille kom til OL uden det store pres, og der var ikke mange danskere, der kendte hende eller forventede sig det helt store fra hendes side. Alligevel eller måske netop derfor så tog hun Danmark og hele verden med storm og vandt ikke mindre end to OL-medaljer inden for en times tid. Det var der ingen af os, der havde turde drømme om før OL.” 

Morten Mølholm fortsætter:
”Pernille Blume er den helt rigtige vinder af det, som jeg i al beskedenhed vil kalde for Danmarks største idrætspris, men jeg vil også skynde mig at sige, at konkurrencen var usandsynlig hård i år. Jeg har været med til at nominere atleter til Årets Sportsnavn stort set siden begyndelsen, og jeg mindes ikke, at konkurrencen om at vinde prisen har været hårdere end i år. Det er dog svært at hamle op med en OL-guldmedalje i 50 m fri, som set i et internationalt lys er en af de OL-discipliner, hvor konkurrencen er allerhårdest.”
I alt er nu fire svømmere - alle kvinder - blevet kåret som Årets Sportsnavn. Mette Jacobsen i 1991 og 1995, Lotte Friis i 2009, Jeanette Ottesen i 2011 og nu Pernille Blume i 2016.    

Afgørelsen
Ansvaret for den endelige kåring er lagt i hænderne på en priskomité på syv personer bestående af kulturminister Mette Bock (LA), DIF-formand Niels Nygaard, DIF-direktør Morten Mølholm, Team Danmark-formand Frank Jensen, Team Danmark-direktør Lone Hansen, samt ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe og sportsredaktør Troels Henriksen fra Jyllands-Posten.

Tidligere vindere af Årets Sportsnavn
1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak

For yderligere kommentarer

Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør for DIF, 21663774