Rekordår: 146 medaljer til Danmark

I 2016 vandt danske atleter 146 EM-, VM-, PL- og OL-medaljer. Det er den største danske medaljehøst nogensinde.
27. dec 2016
I 2016 vandt danske atleter 146 EM-, VM-, PL- og OL-medaljer. Det er den største danske medaljehøst nogensinde.
De fleste husker tydeligt Pernille Blumes guldtårer på sejrsskamlen og håndboldherrernes sejrsdans i Future Arena, da de vandt OL-guld i Rio. Men Danmark tog ikke kun for sig af OL-retterne. 2016 blev et rekordår set med danske medaljebriller. Bundlinjen lyder på 146 medaljer ved EM, VM, OL og de Paralympiske Lege. 

”Det har været et forrygende dansk medaljeår. I DIF kan vi se tilbage på 146 fornemme medaljer, hvilket er det bedste danske resultat nogensinde og hele 21 medaljer flere end i 2012, som er det mest sammenlignelige år,” siger en stolt Morten Rodtwitt, der er OL-chef i DIF. Han fortsætter:

”De mest lysende stjerner på medaljehimlen er de 15 OL-medaljer, som er det bedste danske OL-resultat siden 1948. Guldmedaljerne til Blume og håndbold-herrerne er outstanding, men personligt vil jeg også gerne fremhæve Mark O. Madsens og Sara Slott Petersens OL-sølvmedaljer. De har begge været med længe og har OL-erfaring fra tidligere. De er begge forældre. Og de er begge studerende. Nu kan de også kalde sig OL-medaljevindere. De er ikke blot forbilleder for andre atleter, men også gode ambassadører for den danske eliteidrætsmodel, der har fokus på hele mennesker.”

I andre lande vindes medaljerne ofte i få sportsgrene. Det er ikke tilfældet i Danmark, hvor der er stor mangfoldighed i medaljehøsten. Et eksempel er de 15 OL-medaljer, som blev vundet i ni sportsgrene. 

”I DIF har vi 61 specialforbund, og i 2016 vandt 26 af dem medaljer ved enten EM, VM eller OL. Det er imponerende og unikt sammenlignet med andre lande på vores størrelse, at vi er med helt fremme på så mange fronter. Det vidner om et godt talent- og elitearbejde i forbundene. Hvis jeg skal fremhæve nogen, så har både badmintonforbundet og cykelunionen måske haft deres bedste år nogen-sinde med henholdsvis 16 og otte EM-, VM- og OL-medaljer. Især Thomas Cup-sejren til badmintonherrerne er værd at fremhæve, da trofæet aldrig har været vundet af lande uden for Asien i turneringens 68-årige historie,” siger Morten Rodtwitt.

På DIF.dk findes den officielle danske medaljestatistik over vundne EM-, VM-, PL- og OL-medaljer gennem tiden. Det er dog ikke muligt at se andre store sportspræstationer som fx sejre i World Cups, Super Serie-turneringer mv.

”Når man evaluerer sportsåret 2016, så er det ikke nok at kigge i de officielle medaljestatistikker. Her kan man fx ikke se Søren Kjeldsen og Thorbjørn Ole-sens flotte sejr i World Cup of Golf, badmintonspillernes syv sejre i Super Series og Caroline Wozniackis to sejre på WTA-touren. Præstationer som disse skal med for at tegne det fulde billede af sportsåret 2016,” udtaler Morten Rodtwitt.

Se hele medaljestatistikken her

Yderligere kommentarer:
Morten Rodtwitt, OL-chef i DIF, 29370916