Rystende omfang af russisk doping

Den anden McLaren-rapport om doping i russisk idræt afslører et enormt omfang af snyd.
9. dec 2016
Den anden McLaren-rapport om doping i russisk idræt afslører et enormt omfang af snyd.

Den anden McLaren-rapport om doping i russisk idræt blev offentliggjort i dag. Af rapporten, som er udarbejdet af den canadiske advokat Richard McLaren, fremgår det blandt andet:

- At flere end 1000 russiske atleter i flere end 30 idrætsgrene har profiteret af det russiske dopingprogram.

- At mandlige og kvindelige atleter har byttet urin for at undgå at blive testet positiv

- Programmet er som minimum foregået i årene 2011 til 2015 og fortsatte altså efter vinter OL i Sochi.

- Richard McLaren konkluderer, at der ikke er tale om individuel snyd, men at det var snyd orkestreret af en organiseret infrastruktur.

- Richard McLaren konkluderer at der har været tale om den dopingoperation at hidtil uset omfang i historien.

Niels Nygaard, der er formand for Danmarks Idrætsforbund, som samtidig er olympisk komité i Danmark, udtaler følgende efter at have set hovedkonklusionerne i rapporten:

"Det er et rystende oplysninger. Den første McLaren-rapport viste gennemgribende dopingsnyd i russisk idræt, hvilket involverede både den russiske stat og efterretningstjenesten. Herefter opfordrede DIF inden OL til en udelukkelse af den russiske olympiske komité fra IOC, hvilket ville betyde, at russiske atleter ikke kunne deltage i Rio. Det var dog ikke den beslutning, IOC traf, og det endte med, at langt de fleste russiske atleter fik lov til at deltage. Den beslutning, syntes vi, var forkert, og den opfattelse bliver vi bekræftet i af afsløringerne i den anden McLaren-rapport."

"Desuden har forløbet efter den første rapport vist en manglende erkendelse og anger i Rusland, hvor fakta er blevet affærdiget som konspiration, og hvor mange af de i rapporten dybt belastede personer har kunnet arbejde uhindret videre. Når man dertil lægger, at der siden rapporten i juli er fundet en lang række positive prøver ved retestning af prøver fra tidligere OL, hvoraf rigtig mange er fra russiske atleter, så er det fortsat et trist billede, som står tilbage. Men jeg har et grundlæggende ønske om, at Rusland kommer ud af den nuværende situation, og derfor skal vi samarbejde med russerne om at få vendt situationen. Men det kræver selvfølgelig, at Rusland selv viser viljen til det."

DIF-formanden peger på en række indsatser, som skal føre til, at lignende situationer som den i Rusland kan undgås i fremtiden:

"Det er vigtigt, at der sker forbedringer på området, og det det kræver blandt andet, at tilliden mellem Wada og IOC bliver genoprettet, og at dopingkontrollen bliver styrket. Eksempelvis ved at velfungerende nationale antidopingagenturer tester i andre lande, hvor dopingkontrollen ikke fungerer. På den måde kan man forhåbentlig undgå situationer som den i Rusland, hvor antidopingagenturet og staten samarbejder om at få positive dopingprøver til at forsvinde."

"Og så er det vigtigt, at vi i fremtiden undgår en situation som den op til OL i Rio. Der skal skabes klare regler for, hvornår og hvordan hele organisationer kan sanktioneres."

"Der er dog også fremskridt. Vi ser i øjeblikket gode takter fra det internationale atletikforbund, som i sidste uge vedtog en lang række reformer og i øvrigt opretholdt udelukkelsen af de russiske atleter. Vi anbefaler hele tiden danske idrætspolitikere til påvirke de internationale specialforbund i den rigtige retning."

For yderligere kommentarer kontakt:

Niels Nygaard, formand for DIF, 20737112, nny@dif.dk

Mvh Lars Hestbech, kommunikationskonsulent i DIF, 23323784, lhe@dif.dk

Kronologi:

December 2014: Et tysk dokumentarprogram om dopingpraksis i russisk sport kaster for første gang lys over problemet.

November 2015: Wada kommer med sin første rapport, som bekræfter beskyldningerne i dokumentarprogrammet. I rapporten anbefales det, at Rusland udelukkes af det internationale atletikforbund (IAAF), hvilket atletikforbundet efterkommer. Wada suspenderer akkrediteringen af antidopinglaboratoriet i Moskva og bagefter hele det russiske antidopingagentur.

Januar 2016: Wada beskriver i sin anden rapport IAAF’s indsats mod doping og korruption som en komplet fiasko.

Maj 2016: Retest af dopingprøver fra Beijing-legene i 2008 resulterer i 31 positive prøver. Af dem tilhører 14 russiske atleter – heraf 10 medaljevindere.

Juli 2016: Den første McLaren-rapport udkommer under ledelse af den canadiske advokat Richard McLaren. Den viser, hvordan positive dopingprøver forsvandt efter anvisning fra den russisk regering. Og at positive prøver ved OL i Sochi blev ombyttet ved hjælp af den russiske efterretningstjeneste.

Juli 2016: IOC undlader at udelukke alle russiske atleter fra Rusland ved OL i Rio, men lader det være op til de enkelte specialforbund at vurdere, om de russiske atleter må stille op eller ej. Kun atletik og vægtløftning ender med at udelukke alle russiske atleter.

August: I modsætning til IOC beslutter den internationale paralympiske komite at udelukke alle russiske udøvere fra Para-OL