Stor olympisk pris til dansk kvinde

Efter indstilling fra DIF er danske Majken Gilmartin blevet tildelt ’IOC Women and Sport Trophy’ for sin mangeårige kamp for kvinder i sportens verden.
7. nov 2016
Efter indstilling fra DIF er danske Majken Gilmartin blevet tildelt ’IOC Women and Sport Trophy’ for sin mangeårige kamp for kvinder i sportens verden.
En fodbold udviklet til kvinder, en verdensomspændende kvindefodboldturnering med fokus på FN’s verdensmål, et globalt ligestillingsskoleprogram for 3-4-årige og kvindelige fodboldtrænere i asylcentre er blot nogle af de projekter, som danske Majken Gilmartin har søsat eller været en del af over årene i sin kamp for kvinder i sportens verden. 

Mandag aften blev Majken Gilmartin hædret med ’IOC Women and Sport Trophy for Europe’ ved en gallamiddag i Lausanne arrangeret af IOC’s præsident, Thomas Bach. Med hæderen fulgte 30.000 US dollars, der skal gå til et sportsprojekt for kvinder.

”Jeg er super stolt over at modtage en IOC-pris for min kamp for kvinder og deres rettigheder i sportens verden.  At blive IOC-europamester i disciplinen ’kvinder og sport’ er super sejt. Det er blevet en del af mit DNA at tage kvindernes kamp i sportens verden, og det er rart at blive anerkendt for at være med til at gøre en forskel i verden,” siger er stolt Majken Gilmartin og fortsætter:

”En af mine ambitioner har altid været at justere sporten, så flere kvinder føler sig velkomne. Jeg har altid elsket at se glæden og styrken hos de mange tusinde kvinder, der spillede med i vores Sensational-fodboldturneringer på festivalen i Roskilde eller hos de mange hundrede kvinder, som jeg og andre kvinder har trænet i asylcentre. Det har været magisk for dem at opdage, at de måtte lege med. På asylcentrene skabte vi - som i mange af mine andre projekter – rummet, som kvinder fra hele verden var med til at fylde det mest magiske indhold ind i, så de følte, at de ejede rummet.”

Majken Gilmartin var indstillet til prisen af Danmarks Idrætsforbund (DIF), som også arbejder for at få flere kvinder ind i sportens verden:

”Som dansker er jeg stolt over, at Majken Gilmartin vinder denne IOC-pris. Der har været indstillinger fra mange lande i Europa, men i IOC har de set, at der er handling bag Majkens ord. Hun er en aktivist, der kæmper for kvinders ret i sportens verden, og det kan vi kun bakke op om i DIF. Vi ønsker selv at få flere kvinder ind i sportens verden, for vi mener, at vi med både kvinders og mænds stemmer opnår de bedste tilbud og løsninger,” siger formand for DIF, Niels Nygaard, der selv var tilstede under gallamiddagen, hvor Majken Gilmartin blev hædret og fik overrakt prisen.    

I øjeblikket er Majken Gilmartins fokus rettet mod en verdensomspændende fodboldturnering, som hun sammen med en række andre personer og organisationer har igangsat. Men det er ikke en helt almindelig turnering:

”Global Goals World Cup startede under konferencen ’Women Deliver’ i København. Herefter var turneringen åbning på ’UN Social Good Summit’ i New York, og næste stop på touren er Nairobi i Kenya. Vi spiller fodbold for FN’s verdensmål omkring bæredygtig udvikling. Når kvinderne tilmelder sig, vælger de hvilket af de 17 verdensmål de vil kæmpe og svede for, og så får de point i fire kategorier. Det er en af vores grundambitioner med turneringerne at få NGO’er, politikere, virksomheder, skuespillere, kunstnere og sportsstjerner til at spille med for en bedre verden.”

Majken Gilmartin har endnu ikke besluttet, hvad de 30.000 US dollars præcist skal bruges til, men det bliver en videreudvikling af Global Goals World Cup, så det fremover både er turneringer rundt om i verden plus træning og aktioner for verdensmålene lokalt. 

Yderligere information:
Niels Nygaard, formand for DIF, 20737112
Majken Gilmartin, CEO EIR soccer, 40107099