Ikke medaljer for enhver pris

Baggrund for DIF’s udmelding i forbindelse med, at Bjarne Riis og Lars Seier Christensen har annonceret, at de overtager hovedsponsoratet af Nor Pro Cycling
6. nov 2016
Baggrund for DIF’s udmelding i forbindelse med, at Bjarne Riis og Lars Seier Christensen har annonceret, at de overtager hovedsponsoratet af Nor Pro Cycling

Sidste år udkom rapporten ”Doping i dansk cykelsport 1998-2015”, som blev lavet i et tæt samarbejde mellem Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund. Den dokumenterede den omfattende brug af doping, der var i cykelsporten i den årrække samt et stort ledelsessvigt i sporten.  

 

En af de centrale ledelsesmæssige personer var Bjarne Riis som holdejer af Team CSC. I løbet af de mange interviews, der blev gennemført i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten med ryttere og andre folk med tilknytning til cykelverdenen, fremstod det klart til sidst, at Bjarne Riis vidste mere, end han havde givet udtryk for, og at han havde været vidende om og opfordret til doping på sit cykelhold.

 

”Som øverste ansvarlig har man et ansvar for at gribe ind og handle, når man bliver vidne til, at noget ulovligt sker. Det, synes vi ikke, Bjarne Riis har gjort, og derfor er vi naturligvis skeptiske, når han nu skal stå i spidsen for et nyt cykelhold, som jeg har givet udtryk for i flere medier. Som chef har man et stort moralsk og etisk ansvar. Det ligger i jobbet,” siger Morten Mølholm Hansen, direktør i Danmarks Idrætsforbund.

 

Danmarks Idrætsforbund arbejder for en ren sport. De unge talenter skal kunne se op til deres trænere og ledere for råd og vejledning om god adfærd og moral. Og atleterne skal via gode ledere og et effektivt antidopingsystem kunne vide sig sikre på, at alle konkurrerer på lige og fair vilkår på baggrund af effektiv træning. 

 

Amerikanske Tyler Hamilton, som kørte på samme cykelhold som Lance Armstrong i en årrække, har offentligt taget afstand til sin doping-fortid og har hjulpet det amerikanske dopingagentur med at undersøge US Postal-holdet.

 

”Den samme refleksion og afstandtagen til doping efterlyser vi hos Bjarne Riis, fordi han har været en af de centrale skikkelser i cykelsporten. En gang for alle bør han lægge kortene på bordet og medvirke til at gøre op med fortiden. Når man arbejder med unge ryttere og talenter, skal de vide, at doping aldrig må være en mulighed. Det er både sportsligt forkasteligt og sundhedsmæssigt totalt uforsvarligt. Der skal ikke leveres medaljer for enhver pris,” siger Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund og tilføjer: 

 

”Jeg er i øvrigt forundret over, at vi er nået dertil, hvor Lars Seier Christensen synes, at det er i orden at true folk med andre holdninger til tavshed ved at lægge sag an. Jeg synes, det er et udtryk for, at man ikke er kommet et skridt videre inden for cykelsporten, som har været præget af en tavshedens lov og orden. Whistleblowers og folk, der har haft mod nok til at gå imod strømmen og afsløre dopingovertrædelser, er blevet udskældt og nedværdiget. Det er ikke i orden”.

 

Danmarks Idrætsforbund har sammen med Team Danmark udarbejdet et etisk kodeks for dansk konkurrenceidræt. Det bygger på en række sportslige principper og gennemsigtighed i sporten, herunder en kraftig afstandtagen til doping. Kodekset gælder for alle danske eliteidrætsudøvere, trænere, ledere, dommere samt øvrige 1,9 millioner medlemmer af DIF-idrætten.

 

Pressemeddelelsen fra lanceringen af rapporten ”Doping i dansk cykelsport 1998-2015” kan læses her.

 

Rapporten ”Doping i dansk cykelsport 1998-2015” kan læses her.

 

Etisk kodeks for dansk konkurrenceidræt kan læses her.

 

For yderligere uddybning kontakt: Morten Mølholm på  2166 3774 eller Niels Nygaard på  2073 7112.