DIF tager afstand fra hackerangreb

DIF tager afstand fra det hackerangreb, som det internationale antidopagentur, Wada, er blevet udsat for. Fortrolige oplysninger om Pernille Blume er blevet offentliggjort i den forbindelse, men svømmeren har handlet helt efter bogen og har 100 procents opbakning fra DIF.
15. sep 2016
DIF tager afstand fra det hackerangreb, som det internationale antidopagentur, Wada, er blevet udsat for. Fortrolige oplysninger om Pernille Blume er blevet offentliggjort i den forbindelse, men svømmeren har handlet helt efter bogen og har 100 procents opbakning fra DIF.
Russiske hackere har på ulovlig vis skaffet sig adgang til oplysninger om atleter, som konkurrerede ved legene i Rio, og efterfølgende offentliggjort oplysningerne. I dag offentliggjorde hackergruppen således dokumenter om den danske svømmer Pernille Blume med det formål at mistænkeliggøre hendes præstation ved Rio-legene. Danmarks Idrætsforbund, der også er Danmarks Olympiske Komité, bakker 100 procent op om Pernille Blume og kræver handling, så atleternes retssikkerhed kan forsvares.

”Det absolut vigtigste budskab er, at Pernille Blume har handlet helt efter bogen. Hun har søgt en dispensation til noget medicin for at kunne behandle sin astma, og hun har fået dispensationen ud fra en medicinsk vurdering. Det er standardprocedure. Disse hackere prøver at skabe et billede af, at der er foregået noget fordækt, hvilket slet ikke er tilfældet. Der er ingen nyhedsværdi i de dokumenter, de har stjålet, siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør for Danmarks Idrætsforbund.

”Det er personfølsomme data, og det er dybt bekymrende, at russiske hackere kan få adgang til dem og sprede dem i det offentlige rum,” siger han og fortsætter:

”Der skal kigges nærmere på, hvordan det kunne ske, og hvordan det kan undgås i fremtiden, for atleterne skal kunne vide sig sikre på, at deres personlige oplysninger bliver behandlet fortroligt. Men der er også behov for, at Rusland tager et ansvar og griber ind over for den påviselige statssponsorerede doping i landet og hjælper til med at gribe ind over for kriminelle aktører som disse hackere.”

Uafhængige rapporter har de seneste år påvist, at der har eksisteret et storstilet dopingmisbrug i russisk idræt, og at personer i den russiske efterretningstjeneste og på regeringsniveau har været medvirkende til at skabe et system, hvor der blandt andet blev dækket over positive dopingprøver. Det fremgår blandt andet af den såkaldte McLaren-rapport. Indholdet af rapporten førte blandt andet til, at en række russiske atleter blev udelukket fra at konkurrere i Rio, og at ingen russiske atleter er med ved de igangværende paralympiske lege. Anden del af McLaren-rapporten forventes at komme ved udgangen af oktober.

For yderligere kommentarer kontakt:
Morten Mølholm Hansen, direktør for DIF, 20737112, mmh@dif.dk