Oles lange kamp endte med OL-billet

Ole Hesselbjerg har kæmpet en hård og opslidende kamp for at komme til OL Rio. Men kampen var det hele værd, for nu er 3000 meter-forhindringsløberen udtaget til legene.
15. jul 2016
Ole Hesselbjerg har kæmpet en hård og opslidende kamp for at komme til OL Rio. Men kampen var det hele værd, for nu er 3000 meter-forhindringsløberen udtaget til legene.
51 hundrededel af et sekund. Så lidt manglede Ole Hesselbjerg for at kvalificere sig til OL i Rio, da han for 10 uger siden løb sin bedste tid nogensinde på 3.000 meter forhindringsløb. Siden har han turneret verden rundt og deltaget i masser af stævner i forsøget på at forbedre sin tid med det lille hak, som ville sikre ham en billet til OL. Men selvom han imponerede ved at klare sig i finalen ved EM i sidste weekend, så lykkedes det ham ikke at komme under kravtiden på 8 minutter og 30 sekunder. 

Heldigvis for ham var andre løbere i samme båd. Minimum 45 løbere skal til start ved disciplinen i Rio, men da kvalifikationsperioden udløb mandag ved midnat, havde færre end 45 løbere kvalificeret sig. Derfor skulle der uddeles kvotepladser til de løbere, der var tættest på kravtiden, og resultatet af fintællingen blev, at Ole Hesselbjerg var nummer 44 ud af 45 på ranglisten. Derfor har bestyrelsen i DIF, der er olympisk komite i Danmark, nu udtaget 26-årige Ole Hesselbjerg til Rio-legene.

”Forløbet har været virkelig hårdt for mig – både fysisk, men ikke mindst mentalt. Da jeg var så tæt på ved løbet for 10 uger siden, sagde alle, at jeg nok skulle klare det. Siden har jeg konstant prøvet at finde løb, hvor jeg kunne kvalificere mig, men når man løber konkurrencer hele tiden, så er det svært at få trænet ordentligt,” siger Ole Hesselbjerg.

Han var hele tiden opmærksom på, at muligheden for at få adgang til legene i Rio via en kvoteplads lå og lurede i baggrunden.

”Hver evig eneste morgen har jeg som det allerførste tjekket ranglisten for at se, hvor jeg lå. Så det er vidunderligt, at jeg klarede det, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme afsted. Atletik er det største ved OL, så det er noget helt specielt som atletikudøver. Men jeg kan ikke sige præcis, hvad jeg forventer mig af OL – de tanker har jeg simpelthen ikke turdet gøre mig endnu,” siger Ole Hesselbjerg.

Stærkt dansk atletikhold

Morten Rodtwitt, der DIF’s OL-chef de mission, glæder sig over at kunne byde velkommen på holdet til forhindringsløberen.

”Han har virkelig kæmpet for det, og jeg er rigtig glad for, at det lykkedes til allersidst. Med sin finaleplads ved EM i Amsterdam viste han, at har niveauet til at konkurrere ved OL, og han slutter sig til et imponerende stærkt dansk atletikhold,” siger Morten Rodtwitt.

Med Ole Hesselbjergs udtagelse står det fast, at Danmark får hele otte atletikudøvere med til OL i Rio. Det er det største danske atletikhold ved et OL siden OL i München i 1972.

"Dansk atletik er inde i en rigtig positiv udvikling. Kronen på værket var selvfølgelig Sara Slott Petersens EM-guld i sidste uge. Og med Ole Hesselbjergs OL-udtagelse får vi hele otte atletikudøvere med til Rio. Det vidner om et rigtig flot og målrettet stykke arbejde af Dansk Atletik Forbund," siger direktør i Team Danmark, Lone Hansen.

Ole Hesselbjergs OL-forberedelser begynder nærmest øjeblikkeligt. Lørdag drager han på træningslejr i højderne i schweiziske St. Moritz, hvor han vil være frem mod legene i Rio.

Med Ole Hesselbjergs kvoteplads ligger det fast, at det danske hold ved Rio formelt kommer til at bestå af 120 atleter. Reelt er der tale om et hold på 126 atleter, da en rytter fra fire kilometer-holdet (cykling), en håndboldspiller og fire fodboldspillere formelt vil have status af reserver. Men da de træner og bor med de andre atleter op til og under legene i Rio og kan benyttes i konkurrencerne, bliver de af DIF betragtet som 100 procent fuldgyldige medlemmer af det danske hold.

I den kommende tid, vil der blive sat navne på deltagerne i fodbold, håndbold og dressur.

Fakta om Ole Hesselbjerg:

Alder: 26 år
Disciplin: 3000 meter forhindringsløb
Bedste tid: 8.30,51 (2016)
Største resultat: Finaleplads og nummer 11 ved EM 2016
Klub: Sparta

Fakta om OL i Rio:
5.-21. august 2016
DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på 119 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:

Atletik:
Sara Slott Petersen, Andreas Bube, Stina Troest, Abdi Ulad, Anna Holm Baumeister, Jessica Dreskau-Petersson, Anna Emilie Møller, Ole Hesselbjerg

Badminton:
Christinna Pedersen, Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Jan Ø. Jørgensen, Viktor Axelsen, Line Kjærsfeldt, Mathias Boe, Carsten Mogensen

Bordtennis:
Jonathan Groth

Brydning:
Mark O. Madsen

Cykling:
Annika Langvad, Simon Andreassen, Simone Tetsche Christensen, Niklas Laustsen, Amalie Dideriksen, Lasse Norman Hansen, Rasmus Quaade, Casper Folsach, Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen, Casper Pedersen, Jakob Fuglsang, Chris Anker Sørensen, Christopher Juul Jensen

Golf:
Nicole Broch Larsen, Nanna Koerstz Madsen, Søren Kjeldsen, Thorbjørn Olesen

Kajak:
René Holten Poulsen, Emma Aastrand Jørgensen, Henriette Engel Hansen, Amalie Ringtved Thomsen, Ida Villumsen

Roning:
Anne Lolk, Juliane Elander Rasmussen, Anne Dsane Andersen, Hedvig Lærke Berg Rasmussen, Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Mads Rasmussen, Rasmus Quist, Fie Udby Erichsen, Lisbet Falch Jakobsen, Nina Hollensen

Sejlsport:
Jena Mai Hansen, Katja Salskov-Iversen, Anette Viborg, Allan Nørregaard, Jonas Høgh-Christensen, Michael Hansen, Anne-Marie Rindom, Lærke Buhl-Hansen, Sebastian Fleischer, Jonas Warrer, Christian Peter Lübeck

Skydning:
Jesper Hansen, Stine Nielsen, Torben Grimmel

Svømning:
Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen, Viktor Bromer, Anton Ørskov Ipsen, Mads Glæsner, Pál Joensen, Pernille Blume, Anders Lie, Daniel Skaaning, Søren Dahl, Magnus Westerman, Julie Kepp Jensen, Sarah Bro

Tennis:
Caroline Wozniacki

Triatlon:
Andreas Schilling