Status på OL-byen

DIF’s OL-chef de mission giver en status på OL-byen i Rio, hvor flertallet af de danske atleter skal bo under legene.
22. jul 2016
DIF’s OL-chef de mission giver en status på OL-byen i Rio, hvor flertallet af de danske atleter skal bo under legene.
Den danske stabsledelse er ankommet til OL-byen i Rio. Her bringer vi en status fra DIF’s OL-chef de mission, Morten Rodtwitt, der ankom til byen i mandags. Han bruger i øjeblikket alle sine kræfter på sikre så optimale indkvarteringsforhold for atleterne som muligt i samarbejde med vice-chef de mission, Per Boldt Jørgensen og det danske holds assistenter.

Hvad er situationen i OL-byen?
Situationen er ikke optimal. Det er der ingen grund til at lægge skjul på. Det er mange fejl og mangler, og der udestår meget arbejde endnu. Det er ikke et dansk problem, men et problem som alle de andre nationer i OL-byen også er ramt af.

Hvad indebærer ’fejl og mangler’?

Det er mange forskellige ting. Der er problemer med badeværelser, toiletter, vandforsyning, el og så videre. Og så mangler der oprydning og rengøring efter håndværkerne. Det er mange forskellige ting.

Hvad synes du om det?
Der er selvfølgelig ikke optimalt, det siger sig selv. Men jeg koncentrerer alle mine kræfter om, hvad jeg kan gøre for at rette op på det. Jeg og min vice-chef de mission arbejder i døgndrift med hjælp fra vores assistenter. Og det er vigtigt at understrege, at det går fremad, og vi bliver mere og mere positive, men der ligger mange timers arbejde og meget lidt nattesøvn foran os.

Hvordan kommer atleterne til at mærke det?
Forhåbentlig så lidt som muligt, men jeg kan ikke garantere, at der ikke vil være udfordringer, når de ankommer. Vi gør i øjeblikket alt, hvad der overhovedet er muligt for at sikre at atleterne ikke bliver påvirket af det og kan koncentrere sig om det, det hele drejer sig om. Deres konkurrencer.

Kan det undgås, at de bliver påvirkede?

Det er alle lande uden undtagelse, som er ramt af disse udfordringer, og stemningen er ikke super god i OL-byen. Men dem, der kommer bedst ud af det, er de lande som bruger kræfterne på at samarbejde og finde løsninger og på få det hele til at fungere under vanskelige omstændigheder. Når atleterne og resten af staben kommer, så står vi sammen som et hold og hjælper hinanden, når vi møder problemer.

Hvis skyld er det her?
Det er Rio 2016, der har ansvaret for OL-byen. Men jeg nægter at bruge kræfter på at lange ud efter nogen nu - det kan vi tage i evalueringen. Jeg vil bruge alle mine kræfter på at skubbe tingene i den rigtige retning. Og vi har før set, at der pludselig kan ske meget på kort tid.

Hvad kan der nå at blive lavet, inden de danske atleter kommer?
Som sagt kan der ske meget, og der er masser af aktivitet i bygningerne med flere hundrede håndværkere og rengøringsfolk. Der er allerede sket meget, siden jeg ankom den 18. juli, og nu har vi modtaget vores første containerladning fra Danmark. Jeg er forsigtig optimist. De første atleter kommer til OL-byen søndag den 24. juli. Men de første danske atleter ankommer ikke før den 30. juli, og det giver os heldigvis en ekstra uge til at komme på plads – og jeg er sikker på, at der kommer til at ske meget på denne uge. Vi har i samarbejde med svenskerne, som vi bor sammen med, hyret et privat rengøringsfirma til at komme og gøre rent i lejlighederne.

Hvad er dit budskab til de danske atleter?
Mit budskab er, at de skal koncentrere sig om deres sportslige forberedelse. Overlad de praktiske udfordringer til os, og vi vil sørge for, at atleterne også i Rio kun skal koncentrere sig om det sportslige. Hvis alt ikke er på plads, så bliver vi kreative og finder løsninger, som fungerer. Det vigtigste er trods alt, at arenaerne fungerer.

Fakta om den olympiske by
Til hvert OL bygges der en Olympisk By til atleter, trænere, ledere og andet stabspersonale. Den olympiske by i Rio ligger i forstaden Barra de Tijuca, og er bygget med private midler og blev overdraget til organisationskomitéen den 15. juni.

Byen har sin egen borgmester, og efter de paralympiske lege bliver byen beboet af lokale brasilianere.
Størstedelen af det danske OL-hold skal bo i den olympiske by. Det gælder dog ikke kajakroere, roere og sejlerne, da af logistiske årsager bor tæt på deres konkurrencesteder. Her er det DIF, der står for indkvarteringen.

Kapacitet: 17.950 atleter og stabspersonel i 3,604 lejligheder fordelt på 31 bygninger
Pris: 5,7 milliarder kroner
Afstand til centrum af Rio: 30 km
Afstand fra den olympiske park: 3 km