Kæmpe løbetalent udtaget til OL

I sidste uge smadrede den kun 18-årige Anna Emilie Møller sin egen danske rekord på 3000 meter forhindringsløb og klarede samtidig OL-kravet. Nu er hun officielt udtaget til De Olympiske Lege.
7. jul 2016
I sidste uge smadrede den kun 18-årige Anna Emilie Møller sin egen danske rekord på 3000 meter forhindringsløb og klarede samtidig OL-kravet. Nu er hun officielt udtaget til De Olympiske Lege.

Sidste august var første gang, at Anna Emilie Møller forcerede en vandgrav i et 3000 meter forhindringsløb. Nu er det 18-årige supertalent udtaget til OL. I sidste uge klarede hun OL-kravet med næsten 3,5 sekunders margin, da hun satte ny dansk rekord på 9:41,43 minutter ved et stævne i Finland opkaldt efter et af OL-historiens største løbefænomener, Paavo Nurmi.

”Det er en drøm, som nu er blevet til virkelighed. Det var det, jeg gik efter, og nu har jeg opfyldt mine egne forventninger. I de første to runder havde jeg lidt svært ved at finde rytme, fordi jeg var virkelig nervøs. Men efter de to første vandgrave kørte det bare. Det er ret sjældent, at jeg er tilfreds, når jeg har løbet, så det var virkelig rart,” siger Anna Emilie Møller.

Løbet i Finland var kun det fjerde 3000 meter forhindringsløb nogensinde for Anna Emilie Møller. I det hele taget er hun ny i atletikkens verden. Hun blev opdaget, da hun stillede op til og vandt DM for efterskoler på 10 kilometer landevejsløb. Dengang var hun en del af ungdomslandsholdet i basketball.

I slutningen af efterskoleåret slog hun en 37 år gammel danmarksrekord for juniorer på 10 kilometer. Bedriften blev ikke mindre af, at det var ved et løb, som hun klemte ind i en weekend, hvor den stod på træningssamling og kampe med ungdomslandsholdet i basket.

Efterfølgende startede Anna Emilie Møller i en løbeklub, men spillede stadig basket på højt niveau. Sidste sommer tog hun den svære beslutning om at lade løb komme i første række. Det har nu resulteret i en OL-udtagelse. Det har sat drømmene i gang hos den nordsjællandske pige.

”Jeg drømmer om, at nå så langt som muligt blandt de bedste i verden. Jeg kan ikke sige, hvilken distance det ender med at være på. Jeg ved godt, at jeg kæmper mod en masse afrikanere, men det handler om at blive så god som muligt og vide, at jeg har udnyttet mit potentiale fuldt ud,” siger Anna Emilie Møller.

Vildt talent

Ved OL i Rio om mindre end en måned bliver det altså på distancen 3000 meter forhindringsløb, at Anna Emilie Møller skal konkurrere mod verdenseliten. Det var sportschef i Dansk Atletik Forbund, Piotr Haczek, der anbefalede hende at forsøge sig med netop den løbedisciplin.

Hun bliver den første danske kvinde nogensinde ved et OL på den distance. Samtidig bliver hun den yngste danske atletikudøver ved et OL siden 1912. Anna Emilie Møllers kometkarriere vækker opsigt hos DIF’s OL chef de mission, Morten Rodtwitt.

”I Anna Emilie Møller har dansk atletik et helt særligt talent. At klare OL-kravet på 3000 meter forhindring i sin kun fjerde konkurrence er intet mindre end fabelagtigt. Jeg glæder mig til at se, hvad hun kan drive det til både i Rio, men ikke mindst fremadrettet,” siger Morten Rodtwitt.

Også Team Danmarks direktør Lone Hansen er stærkt imponeret af det 18-årige løbetalent.

”Det har været helt vildt at følge Anna Emilie Møllers udvikling, som kun har kunnet lade sig gøre, fordi hendes talent er helt uomtvisteligt. Jeg vil også gerne komplimentere den sportslige ledelse i Dansk Atletik Forbund for på meget kort tid at have været med til at løfte Anna Emilie Møller op på et olympisk niveau i en disciplin, hvor Danmark ikke har de store traditioner,” siger Lone Hansen.

Inden afrejsen til Rio deltager Anna Emilie Møller ved U20-VM i polske Bydgoszcz, som afholdes 19.-24. juli.

Yderligere kommentarer:
Morten Rodtwitt, OL chef de mission, DIF: 43 26 20 78/29 37 09 16, mrt@dif.dk

Lone Hansen, direktør, Team Danmark: 60 38 25 27, loha@teamdanmark.dk

Fakta om Anna Emilie Møller:
Alder: 18 år

Disciplin: 3000 meter forhindringsløb

OL-erfaring: Debutant

Personlig rekord: 9:41,43 min (dansk rekord)

Fakta om OL i Rio:
5.-21. august 2016

DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på 119 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:
Atletik:
Sara Slott Petersen, Andreas Bube, Stina Troest, Abdi Ulad, Anna Holm Baumeister, Jessica Dreskau-Petersson, Anna Emilie Møller

Badminton:
Christinna Pedersen, Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Jan Ø. Jørgensen, Viktor Axelsen, Line Kjærsfeldt, Mathias Boe, Carsten Mogensen

Bordtennis:
Jonathan Groth

Brydning:
Mark O. Madsen

Cykling:
Annika Langvad, Simon Andreassen, Simone Tetsche Christensen, Niklas Laustsen, Amalie Dideriksen, Lasse Norman Hansen, Rasmus Quaade, Casper Folsach, Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen, Casper Pedersen, Jakob Fuglsang, Chris Anker Sørensen, Christopher Juul Jensen

Kajak:
René Holten Poulsen, Emma Aastrand Jørgensen, Henriette Engel Hansen, Amalie Ringtved Thomsen, Ida Villumsen

Roning:
Anne Lolk, Juliane Elander Rasmussen, Anne Dsane Andersen, Hedvig Lærke Berg Rasmussen, Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Mads Rasmussen, Rasmus Quist, Fie Udby Erichsen, Lisbet Falch Jakobsen, Nina Hollensen

Sejlsport:
Jena Mai Hansen, Katja Salskov-Iversen, Anette Viborg, Allan Nørregaard, Jonas Høgh-Christensen, Michael Hansen, Anne-Marie Rindom, Lærke Buhl-Hansen, Sebastian Fleischer, Jonas Warrer, Christian Peter Lübeck

Skydning:
Jesper Hansen, Stine Nielsen, Torben Grimmel

Svømning:
Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen, Viktor Bromer, Anton Ørskov Ipsen, Mads Glæsner, Pál Joensen, Pernille Blume, Anders Lie, Daniel Skaaning, Søren Dahl, Magnus Westerman, Julie Kepp Jensen, Sarah Bro

Tennis:

Caroline Wozniacki

Triatlon:
Andreas Schilling