Banerytterne udtaget til OL

Den forsvarende olympiske mester i omnium, Lasse Norman Hansen, er blandt de banecykelryttere, som i dag er blevet udtaget til OL.
18. jun 2016
Den forsvarende olympiske mester i omnium, Lasse Norman Hansen, er blandt de banecykelryttere, som i dag er blevet udtaget til OL.
DIF, der er olympisk komité i Danmark, har sat navn på de ryttere, der skal med til OL i banecykling. Truppen til 4000 meter holdforfølgelsesløb består af Casper Folsach, Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen, Casper Pedersen, Rasmus Quaade og Lasse Norman Hansen. Sidstnævnte skal også køre omnium, hvor han er forsvarende olympisk mester. Amalie Dideriksen skal repræsentere Danmark i kvindernes omnium.

Ved OL i London var Lasse Norman Hansen den helt store danske succeshistorie, da han overraskende vandt guld i omnium. Denne gang vil forventningerne og presset være et helt andet på den 24-årige. I starten af marts måned i år blev han nummer fem ved VM.

”Jeg levede ikke helt op til mine egne forventninger til VM, så jeg har tænkt rigtig meget over, hvad der gik galt. På den baggrund har jeg valgt at skrotte mine egne forventninger, fordi jeg synes, at de vejer for tungt. Jeg vil hellere bare gå ind til det med et åbent sind og gode ben,” siger Lasse Norman Hansen, der vil fokusere enkeltvis på de seks discipliner, som omnium-konkurrencen består af.

Ambitionerne er også store i 4000 meter holdforfølgelsesløb. Holdet har været gennem et generationsskifte siden OL for fire år siden, så gennemsnitsalderen for rytterne nu er under 22. De unge drenge har fart i benene, hvilket de beviste, da de vandt bronze ved VM tidligere på året.

”Vi har fået nogle unge knægte ind, som kører rigtig hurtigt. Gennemsnitsalderen er blevet lavere, og farten er blevet højere. Vi sigter efter medaljerne. Jeg ved ikke, om jeg synes, at det er realistisk at køre efter guld. Men en bronzemedalje ville være stort,” siger Lasse Norman Hansen med tanke på Australien og Storbritannien, som har været meget dominerende de sidste mange år.

Klassehold
I Dansk Cykle Union er sportschef, Lars Bonde, særdeles tilfreds med de ryttere, som skal køre i rødt og hvidt under legene i Rio.

”Det er et klassehold, som vi har udtaget til OL. Holdet har været gennem et generationsskifte, hvor vi har fået nogle unge ryttere ind, som kører rigtig stærkt. Vi tager helt sikkert til Rio for at komme på medaljeskamlen,” siger Lars Bonde.

I 4000 meter holdforfølgelsesløb er der fire ryttere på banen ad gangen. Men man kan skifte ud mellem de enkelte løb. Reglerne fra den internationale olympiske komité, IOC, foreskriver, at hver nation må stille med en trup på fem ryttere og en enkelt reserverytter på en såkaldt P-akkreditering. I den danske trup er det Rasmus Quaade, der har en P-akkreditering. Men reelt set er der ingen forskel på rytternes status på holdet, ligesom de alle bor inde i OL-byen i Rio.

”For os består holdet af alle seks ryttere, og de er alle lige vigtige i vores fælles bestræbelser på at lave det bedst mulige resultat i Rio. De indgår på lige fod i forberedelserne frem mod og under OL. Det bliver efter en konkret vurdering fra landstræner Casper Jørgensen, at det i sidste ende besluttes, hvem der skal køre kvalifikation, første runde og finaler i holdforfølgelsesløbet,” siger Lars Bonde.

I Danmarks Idrætsforbund ser chef de mission, Morten Rodtwitt, frem til konkurrencerne i banecykling.

”Danmark har stolte traditioner for banecykling, hvor vi har vundet medalje ved de seneste to olympiske lege. Ved dette OL sender vi også et utrolig stærkt hold af sted. Lasse Norman Hansen møder op som forsvarende olympisk mester i omnium, og 4000 meter-holdet vandt bronze ved VM tidligere på året. Så jeg er sikker på, at vi vil være med helt fremme, når konkurrencerne afgøres. Desuden er det rigtig positivt for dansk cykling at se, at vi denne gang også er repræsenteret hos kvinderne. Amalie Dideriksen er et stort talent, og det bliver spændende at følge hende ved hendes første OL,” siger Morten Rodtwitt.


Fakta om Amalie Dideriksen
Alder: 20 år
Disciplin: Omnium
OL-erfaring: Debutant
Hold: Boel-Dolmans Pro Cycling

Fakta om Lasse Norman Hansen
Alder: 24 år
Disciplin: Omnium, 4000 meter hold
OL-erfaring: London 2012
Hold: Stölting Service Group

Fakta om Casper Folsach
Alder: 23 år
Disciplin: 4000 meter hold
OL-erfaring: London 2012
Hold: Riwal Platform Cycling Team

Fakta om Rasmus Quaade
Alder: 26 år
Disciplin: 4000 meter hold
OL-erfaring: London 2012
Hold: Stölting Service Group

Fakta om Frederik Rodenberg Madsen
Alder: 18 år
Disciplin: 4000 meter hold
OL-erfaring: Debutant

Hold: Team Børkop Cykler - Carl Ras Roskilde Junior


Fakta om Niklas Larsen
Alder: 19 år
Disciplin: 4000 meter hold
OL-erfaring: Debutant
Hold: Team Trefor

Fakta om Casper Pedersen
Alder: 20 år
Disciplin: 4000 meter hold
OL-erfaring: Debutant
Hold: Riwal Platform Cycling Team

Fakta om OL i Rio:
5.-21. august 2016
DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på cirka 120 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:
Atletik:

Sara Slott Petersen, Andreas Bube, Stina Troest, Abdi Ulad, Anna Holm Baumeister, Jessica Dreskau-Petersson

Badminton:
Christinna Pedersen, Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Jan Ø. Jørgensen, Viktor Axelsen, Line Kjærsfeldt, Mathias Boe, Carsten Mogensen

Bordtennis:
Jonathan Groth

Brydning:
Mark O. Madsen

Cykling:
Annika Langvad, Simon Andreassen, Simone Tetsche Christensen, Niklas Laustsen, Amalie Dideriksen, Lasse Norman Hansen, Rasmus Quaade, Casper Folsach, Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen

Kajak:
René Holten Poulsen, Emma Aastrand Jørgensen, Henriette Engel Hansen, Amalie Ringtved Thomsen, Ida Villumsen

Roning:
Anne Lolk, Juliane Elander Rasmussen, Anne Dsane Andersen, Hedvig Lærke Berg Rasmussen, Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Mads Rasmussen, Rasmus Quist, Fie Udby Erichsen, Lisbet Falch Jakobsen, Nina Hollensen

Sejlsport:
Jena Mai Hansen, Katja Salskov-Iversen, Anette Viborg, Allan Nørregaard, Jonas Høgh-Christensen, Michael Hansen, Anne-Marie Rindom, Lærke Buhl-Hansen, Sebastian Fleischer, Jonas Warrer, Christian Peter Lübeck

Skydning:
Jesper Hansen, Stine Nielsen, Torben Grimmel

Svømning:
Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen, Viktor Bromer, Anton Ørskov Ipsen, Mads Glæsner, Pál Joensen, Pernille Blume, Anders Lie, Daniel Skaaning, Søren Dahl, Magnus Westerman, Julie Kepp Jensen, Sarah Bro

Triatlon:
Andreas Schilling