Ro-holdet til Rio fuldtalligt

De sidste danske roere er udtaget til OL i Rio. Det drejer sig om Rasmus Quist/Mads Rasmussen og Fie Udby Erichsen samt Nina Hollensen/Lisbet Falch Jacobsen.
14. jun 2016
De sidste danske roere er udtaget til OL i Rio. Det drejer sig om Rasmus Quist/Mads Rasmussen og Fie Udby Erichsen samt Nina Hollensen/Lisbet Falch Jacobsen.
En ekstraordinær lang og besværlig kamp for at kunne få lov til at forsvare deres OL-guldmedaljer er endelig slut for letvægtsdobbeltsculleren med Rasmus Quist og Mads Rasmussen. Efter en indstilling fra roforbundet har DIF’s bestyrelse udtaget de to guldroere fra London sammen med singlesculleren Fie Udby Erichsen samt Nina Hollesen og Lisbeth Falch Jacobsen, der skal ro kvindernes tunge dobbeltsculler.

Quist og Rasmussen klarede ikke den direkte kvalifikation i første omgang, og skulle derfor i sidste måned i ilden i en afgørende kvalifikationsregatta i Schweiz. Her sluttede de tre hundrededele af et sekund fra den kvalifikationsgivende andenplads. Hovedet røg helt ned i bunden af båden, inden de to roere blev klar over, at nogle indviklede regler betød, at Belgien kun kunne måtte sende en af deres to kvalificerede både til Rio. Belgierne valgte, efter en uges betænkningstid, at letvægtsdobbeltsculleren, som havde vundet heatet i Schweiz, skulle blive hjemme, og dermed blev der alligevel plads til de to danskere på flyet mod Rio.

”Det var nogle underlige dage, da belgierne skulle beslutte sig og vi ikke anede, om vi skulle til Rio. Det trak ud, og det var, som når hustruen har termin. Man venter og venter, uden at der sker noget. Det var en til tider meget frustrerende periode”, siger Rasmus Quist og fortsætter.

”Efter vi kun blev nummer tre, tænkte vi slet ikke på OL. Det var først efter et stykke tid, at vi fandt ud af, at der stadig var en chance. Vi er taknemmelige for, at vi skal af sted, men vi har også ondt af det belgiske par, som ikke får lov til at komme til Rio.”

Ud over taknemmelighed føler de også en pæn portion lettelse over, at de alligevel fik en OL-billet. Tidligere på sæsonen havde de indgået et sponsorsamarbejde med TDC, som gav dem mulighed for at leve som professionelle.

”Det havde været kedelig at slutte OL-karrieren med en misset kvalifikation. Presset fra os selv er altid det største, men vi er også glade for, at vi kommer til OL af hensyn til vores sponsor og hele vores bagland, som har støttet op om os hver eneste dag,” siger Rasmus Quist, som sammen med sin makker er i fuld gang med forberedelserne til guld-forsvaret på Lagoa de Freitas i det centrale Rio.

”Vi rykker os i øjeblikket, og vi mener bestemt, at vi kan spille en rolle i Rio. Vi fik en ekstra chance, og den vil vi udnytte. Der er ingen, der bagefter skal kunne sige, at vi faldt igennem i Rio.”

Sølvvinder fik også en plads
Ligesom Rasmus Quist og Mads Rasmussen, måtte Fie Udby Erichsens også bide negle. Med en fjerdeplads i kvalifikationsregattaen kom hun med til OL på yderste mandat. Singlesculler-roeren var en af de største positive danske overraskelser ved OL i London, hvor hun vandt sølv. Den erfarne roer har i mellemtiden kæmpet med en kompliceret skade, som hedder kompartmentsyndrom Det er en lidelse, der betyder, at musklerne i underarmene er for store i forhold til den hinde, der ligger omkring dem. Det blev hun opereret for sidste år, og forhåbentlig forløber træningen smertefrit frem mod OL.

Den tredje båd, som blev udtaget i denne omgang, er dobbeltsculleren med Nina Hollensen og Lisbet Falch Jakobsen. Mens Lisbeth Falch Jakobsen er en erfaren roer, der dog ikke har været til OL før, så er Nina Hollesen helt ny på seniorscenen.

Konstellationen har kun været en realitet i et halvt år, og Nina Hollensen deltog i april i sit første senior-World Cup i april Varese, hvor det blev til bronze, og ved kvalifikationsregattaen i sidste uge sikrede de Danmark en nationsplads, da de blev nummer to i finalen.

Tidligere er Guldfireren, letvægtsdobbeltsculleren med Juliane Elander og Anne Lolk samt toeren uden styrmand med Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen udtaget. Dermed kommer seks danske robåde til OL i Rio, og det er det største antal nogensinde til et OL.

”Det er et flot rohold med en imponerende bredde, vi sender af sted. Ved OL i London leverede roerne en tredjedel af de ni danske medaljer, og også denne gang, er der flere forskellige både, som kan levere toppræstationer,” siger DIF’s OL-chef de mission, Morten Rodtwitt.
Team Danmarks direktør Lone Hansen er imponeret over, at Dansk Forening for Rosport endnu engang er i stand til at levere medaljekandidater til OL.

”Det er en kæmpe bedrift af dansk rosport, at vi har seks både klar til OL i Rio. Bredden og blandingen af rutinerede og talentfulde OL-roere er et udtryk for, at rosporten har udviklet et romiljø i verdensklasse, der år efter år udvikler nogle af verdens bedste roere, og det er ganske enkelt imponerende. Konkurrencen i international rosport er uhyre hård, men med det rohold, Danmark sender til Rio, er tror jeg, der kommer store danske præstationer på rostadion,” siger Lone Hansen.

Billeder til redaktionel brug kan downloades her: 

Fakta om Rasmus Quist:
Alder: 36 år
Disciplin: Letvægtsdobbeltsculler
Tidligere OL-deltagelser: Athen 2004, Beijing 2008, London 2012
Udvalgte resultater: OL-guld 2012, OL-bronze 2008, nummer 4 OL 2004, VM-guld 2006, 2007, VM-sølv 2005, VM-bronze 2002

Fakta om Mads Rasmussen:
Alder: 34 år
Disciplin: Letvægtsdobbeltsculler
Tidligere OL-deltagelser: Athen 2004, Beijing 2008, London 2012
Udvalgte resultater: OL-guld 2012, OL-bronze 2008, nummer 4 OL 2004, VM-guld 2006, 2007, VM-sølv 2005, VM-bronze 2002

Fie Udby Erichsen:
Alder: 31
Disciplin: Singlesculler
Tidligere OL-deltagelser: London 2012
Udvalgte resultater: OL-sølv i 2012, EM-bronze 2011, nummer 4 VM 2008, 

Fakta om Lisbet Falch Jakobsen:
Alder: 29 år
Disciplin: Dobbeltsculler
Tidligere OL-deltagelser: Ingen
Udvalgte resultater: Bronze ved World Cup i Varese (2016), sølv ved OL-kvalifikationsregattaen i Luzern (2016)

Fakta om Nina Hollensen:
Alder: 24 år
Disciplin: Dobbeltsculler
Tidligere OL-deltagelser: Ingen
Udvalgte resultater: Bronze ved World Cup i Varese (2016), sølv ved OL-kvalifikationsregattaen i Luzern (2016)

Fakta om OL i Rio:

5.-21. august 2016

DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på cirka 120 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:
Atletik:

Sara Slott Petersen, Andreas Bube, Stina Troest, Abdi Ulad, Anna Holm Baumeister, Jessica Dreskau-Petersson

Badminton:
Christinna Pedersen, Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Jan Ø. Jørgensen, Viktor Axelsen, Line Kjærsfeldt

Bordtennis:
Jonathan Groth


Brydning:
Mark O. Madsen

Cykling:
Annika Langvad, Simon Andreassen, Simone Tetsche Christensen, Niklas Laustsen

Kajak:
René Holten Poulsen, Emma Aastrand Jørgensen, Henriette Engel Hansen, Amalie Ringtved Thomsen, Ida Villumsen

Roning:
Anne Lolk, Juliane Elander Rasmussen, Anne Dsane Andersen, Hedvig Lærke Berg Rasmussen, Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Mads Rasmussen, Rasmus Quist, Fie Udby Erichsen, Lisbet Falch Jakobsen, Nina Hollensen

Sejlsport:
Jena Mai Hansen, Katja Salskov-Iversen, Anette Viborg, Allan Nørregaard, Jonas Høgh-Christensen, Michael Hansen, Anne-Marie Rindom, Lærke Buhl-Hansen, Sebastian Fleischer, Jonas Warrer, Christian Peter Lübeck

Skydning:
Jesper Hansen, Stine Nielsen, Torben Grimmel

Svømning:
Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen, Viktor Bromer, Anton Ørskov Ipsen, Mads Glæsner, Pál Joensen, Pernille Blume, Anders Lie, Daniel Skaaning, Søren Dahl, Magnus Westerman

Triatlon:
Andreas Schilling