To windsurfere sætter sejl mod Rio

Windsurferne Lærke Buhl-Hansen og Sebastian Fleischer har begge været dygtige til at søge træningsfællesskaber med deres udenlandske konkurrenter. Nu er de udtaget til OL i Rio.
18. maj 2016
Windsurferne Lærke Buhl-Hansen og Sebastian Fleischer har begge været dygtige til at søge træningsfællesskaber med deres udenlandske konkurrenter. Nu er de udtaget til OL i Rio.
Truppen af danske sejlere, der er klar til OL, er nu oppe på ni, efter Lærke Buhl-Hansen og Sebastian Fleischer er blevet udtaget. De sejler begge i den olympiske windsurfingsklasse RS:X. For Lærke Buhl-Hansen bliver det hendes første OL, mens Sebastian Fleischer også var med ved OL i London. Dengang var han 18 år - den yngste i hele den danske OL-trup – og ingen havde regnet med, at han skulle deltage. Siden er der sket meget.

”I 2012 kom det som en kæmpe overraskelse. Jeg gik i 2.g og deltog ved et VM i Cádiz. Da vi kiggede på resultatlisten efter stævnet, havde jeg kvalificeret mig til OL. Det skete i april måned, så jeg havde ikke OL på hjernen i mere end fire måneder. Nu har jeg haft OL på hjernen i fire år. Så der er en kæmpe forskel. Det her har været en fireårig OL-kampagne med absurd hårdt arbejde. Nu skal det ned og eksekveres i Rio,” siger Sebastian Fleischer.

Sebastian Fleischer havde et rigtig godt 2015. Grundlaget til hans udvikling blev lagt ved et lidt tilfældigt møde under VM i spanske Santander året forinden. I sin fritid blev han gode venner med en lidt ældre franskmand, som han mødte, da de begge surfede på bølger uden sejl. Samme franskmand var også træner for det spanske hold i windsurfing, som er et af verdens bedste. Efterfølgende blev Sebastian Fleischer spurgt, om han ville med på en træningslejr sammen med dem. At kunne træne med langt mere rutinerede folk med mange topresultater på CV’et har betydet alverden for danskeren.

”Man finder ud af, hvordan de gode træner og hvad der kræves. Ens træning bliver mere struktureret. Det var det, der gjorde den helt store forskel. Lige pludselig begyndte jeg nogle gange at sejle fra de andre til træning. I foråret sidste år begyndte det at gå op i en højere enhed, hvor jeg også begyndte at slå dem i konkurrencer,” siger Sebastian Fleischer.

Siden er han kommet over i en anden træningsgruppe med en græker, en tysker og en cypriot. De er lige nu på to ugers træningslejr i Martigues lige udenfor Marseille i Frankrig.

Glad og smilende
Ligesom Sebastian Fleischer har Lærke Buhl-Hansen måttet kigge mod udlandet for at finde den rigtige sparring i RS:X. Hun har især trænet med den norske og den australske pige. Og forud for et stævne i næste uge i Holland mødes hun med en ungarer og en canadier. Lærke Buhl-Hansen fortæller, at man er nødt til at være opsøgende, når man kommer fra en nation med få udøvere.

”Det er noget med at snakke på havnene og komme ind i varmen hos nogen. Hvis man sejler ordentligt og ellers altid er glad og smilende, så gider folk godt at træne med én. Hvis man finder nogen, som er lidt i samme situation som én selv, så kan man danne en træningsgruppe sammen. Det handler også om, hvorvidt man kan sammen på land, for man tilbringer mange timer sammen,” siger Lærke Buhl-Hansen

Mens Sebastian Fleischer drømmer om en placering i top 10, når det går løs i Rio, så håber Lærke Buhl-Hansen i første omgang bare på at samle en masse erfaring, der kan bruges frem mod hendes overordnede mål i 2020, hvor legene afholdes i Tokyo.

Hos DIF, der er olympisk komite i Danmark, er OL chef de mission, Morten Rodtwitt, fuld af beundring for den arbejdsindsats, som Lærke Buhl-Hansen og Sebastian Fleischer har lagt i deres sport for at kvalificere sig til OL.

”Både Lærke Buhl-Hansen og Sebastian Fleischer er gode eksempler på selvstændige eliteatleter, der selv tager ansvar for deres sportslige udvikling. Det er en god dansk tradition, at vi får det hele menneske med i idrætten, og det er de to windsurfere eksponenter for. Jeg ser meget frem til at følge dem på vandet ud for Rio,” siger OL chef de mission, Morten Rodtwitt.

Hos Team Danmark ser direktør Lone Hansen også frem til at følge de to sejlere i deres OL-debut.

”Sebastian Fleischer og Lærke Buhl-Hansen har begge vist et stort potentiale. Windsurfingklassen RS:X er en fysisk krævende disciplin, hvor konkurrencen er meget hård, så det bliver spændende at se, hvor langt de er nået i deres udvikling til OL. Heldigvis er de begge en del af en stærk kultur på sejlerlandsholdet med erfarne sejlere og dygtige trænere, så de kommer til at være godt forberedt, når de stævner ud i bugten i Rio,” siger Lone Hansen.

Billeder
Hent fotos til redaktionel brug af Sebastian Fleischer her.
Hent fotos til redaktionel brug af Lærke Buhl-Hansen her.

Fakta om Lærke Buhl-Hansen
Alder: 24 år
Disciplin: RS:X (windsurfing)
Klub: Århus Sejlklub
OL-debutant

Fakta om Sebastian Fleischer
Alder: 22 år
Disciplin: RS:X (windsurfing)
Klub: Kongelig Dansk Yachtklub
Deltog ved OL i 2012

Fakta om OL i Rio:
5.-21. august 2016
DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på cirka 120 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:
Atletik:
Sara Slott Petersen, Andreas Bube, Stina Troest

Bordtennis:
Jonathan Groth

Brydning:
Mark O. Madsen

Kajak:
René Holten Poulsen

Roning:
Anne Lolk, Juliane Elander Rasmussen, Anne Dsane Andersen, Lærke Berg Rasmussen, Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard

Sejlsport:
Jena Mai Hansen, Katja Salskov-Iversen, Anette Viborg, Allan Nørregaard, Jonas Høgh-Christensen, Michael Hansen, Anne-Marie Rindom, Lærke Buhl-Hansen, Sebastian Fleischer

Skydning:
Jesper Hansen, Stine Nielsen, Torben Grimmel

Svømning:
Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen, Viktor Bromer, Anton Ørskov Ipsen, Mads Glæsner, Pál Joensen, Pernille Blume, Anders Lie, Daniel Skaaning, Søren Dahl, Magnus Westerman