Stærke atletikudøvere klar til OL

Sara Slott Petersen, Andreas Bube og Stina Troest er officielt udtaget til OL i Rio. De skal sikre et stærkt dansk aftryk på OL’s mest profilerede sportsgren.
17. maj 2016
Sara Slott Petersen, Andreas Bube og Stina Troest er officielt udtaget til OL i Rio. De skal sikre et stærkt dansk aftryk på OL’s mest profilerede sportsgren.
De første danske atletikudøvere er blevet udtaget til OL i Rio. Det drejer sig om de to 400 meter-hækkeløbere Sara Slott Petersen og Stina Troest samt 800 meter-løberen Andreas Bube. Der er udsigt til store præstationer af alle tre atleter, men der er bundet nogle ekstraordinære forventninger op til førstnævnte atlet i kraft af hendes præstationer i de seneste år. Forventningerne kommer blandt andet fra hende selv.

”Nu er ambitionen finalen, og selv om vi er mange, som ligger tæt i feltet, vil jeg være skuffet, hvis jeg kun klarer mig med på sidste mandat. Hvis jeg løber op til mit bedste og får en tid omkring min danske rekord, så bør jeg kvalificere mig komfortabelt og få en af de gode baner i finalen”, siger Sara Slott Petersen.

Aarhus 1900-løberen blev hun nummer 19 i London efter at have klaret sig til semifinalen med det yderste af neglene. Siden dengang er der sket alverden. Hun har forbedret sin danske rekord med næsten to sekunder, hun har som den første danske vundet et Diamond League-stævne, og hun er blevet nummer fire ved VM – og har i øvrigt også fået et barn.

”Min optakt til Rio kan slet ikke sammenlignes med optakten til OL i London. Jeg har rykket mit niveau dramatisk, så alt har ændret sig. Der er meget mere opmærksomhed og pres på mig fra alle mulige kanter, så min forberedelse til Rio er i lige så høj grad en mental som en fysisk øvelse”, siger Sara Slott Petersen.

”Jeg har aldrig været et kalendermenneske, men det er jeg blevet. Fra jeg afleverer mit barn, til jeg henter det, går der seks timer, og her skal jeg få det bedst mulige ud af tiden. For at beskytte mig selv, tager jeg ikke længere telefonen, hvis jeg ikke kan se, hvem der ringer. Jeg får 3-4 henvendelser om dagen om alt muligt, og det stresser mig, hvis jeg ikke kan koncentrere mig om træningen og om at slappe af. Derfor skriver jeg eksempelvis afslapning ind i kalenderen, så jeg kan være ordentligt forberedt på min træning”, siger Sara Slott Petersen, der dog understreger, at den megen opmærksomhed er et udtryk for noget positivt, da den er genereret af hendes gode sportslige resultater.

Profileret idrætsgren
Atletik er OL’s mest profilerede idrætsgren. Derfor er det også noget specielt, når en atlet som Sara Slott Petersen har potentiale til at kæmpe med om det bedste pladser på det olympiske stadion i Rio. Det understreger DIF’s OL chef de mission, Morten Rodtwitt.

”Atletik spiller en helt central rolle ved OL. Mange siger, at OL ikke rigtigt er i gang, før atletikkonkurrencerne begynder. Derfor er vi glade for, at vi ved det kommende OL i Rio tropper op med nogle stærke atletikudøvere med Sara Slott Petersen i spidsen. Dem bør alle danskere glæde sig til at følge”.

Team Danmarks direktør Lone Hansen fremhæver Sara Slott Petersen som en rollemodel for den såkaldte ’danske model’, der giver plads til at stifte familie og tage en uddannelse ved siden af karrieren som eliteatlet.

”Sara Slott Petersens udvikling de sidste to år til en eliteatlet i verdensklasse er imponerende. Den er bl.a. resultatet af et tæt og stærkt samarbejde med hendes træner Mikkel Larsen, som også har en stor aktie i hendes præstationer i 2015. Det bliver stadig mere afgørende, at Danmark kan tilbyde de bedste atleter gode og fleksible rammer, så de også sent i karrieren har lyst og mulighed for at satse på eliteidræt. Mange atleter når deres højeste niveau sent i karrieren, hvor de kan høste frugterne af utallige timers træning. Det er Sara et eksempel på, og hun fortjener at blive belønnet med en flot præstation til OL,” siger Lone Hansen.

29-årige Sara Slott Petersen får selskab af Andreas Bube og Stina Troest på mellemdistancerne. 28-årige Andreas Bube har vist sit værd med en sølvmedalje på 800 meter ved EM tilbage i 2012, og 22-årige Stina Troest fik værdifuld mesterskabserfaring, da hun sidste år deltog ved VM i Beijing. De skal alle være med til at rette op den danske atletikindsats ved de seneste par OL, som ikke har været overvældende.

”Det hjalp mig meget, da Andreas begyndte at løbe stærkt. Når han kunne tage en finaleplads i stedet for mig, så var vi to om at dele det ansvar, det var at tage over efter Joachim B. Olsen. At vi er her, betyder også, at Stina kan løbe helt uden pres, og det er en stor fordel for hende. Jeg glæder mig meget over, at vi får et godt atletikhold til Rio, for det er bare en kæmpe sport. Jeg har hørt, at der var arbejdspladser i Danmark, hvor man stoppede med at arbejde for at følge med i min VM-finale sidste år. Det er altså stort”, siger hækkeløberen.

Den olympiske ild bliver tændt den 5. august. Atletikkonkurrencerne begynder den 12. august, hvor Andreas Bube skal i ilden. Sara Slott Petersen og Stina Troest løber indledende heats den 15. august.

Fakta om Sara Slott Petersen
Disciplin: 400 meter hæk
Alder: 29 år
Bedste tid: 53,99 (2015/dansk rekord/nordisk rekord)
Udvalgte resultater: 19 ved OL 2012, 4 ved VM 2015, 1 ved Diamond League-stævnet i Lausanne 2015, nummer to ved Diamond League-stævner i Stockholm og Paris i 2015

Fakta om Andreas Bube
Disciplin: 800 meter
Alder: 28 år
Bedste tid: 1:44,89 min (2012)
Udvalgte resultater: 25 ved OL i 2012, sølv ved EM 2012, 4 ved EM i 2014

Fakta om Stina Troest
Disciplin: 400 meter hæk
Alder: 22 år
Bedste tid: 55,56 (2015)
Udvalgte resultater: 12 ved EM i Zürich 2014, 15 ved VM i Beijing 2015

Billeder:
Download billeder af de danske atleter til redaktionelt brug (http://www.ol2016.dif.dk/da/presse/atletfoto)

Atleter udtaget til OL:

Atletik:
Sara Slott Petersen, Andreas Bube, Stina Troest
Brydning:
Mark O. Madsen
Svømning:
Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen, Viktor Bromer, Anton Ørskov Ipsen, Mads Glæsner, Pál Joensen, Pernille Blume, Anders Lie, Daniel Skaaning, Søren Dahl, Magnus Westerman
Skydning:
Jesper Hansen, Stine Nielsen, Torben Grimmel,
Kajak:
René Holten Poulsen
Sejlsport:
Jena Mai Hansen, Katja Salskov-Iversen, Anette Viborg, Allan Nørregaard, Jonas Høgh-Christensen, Michael Hansen, Anne-Marie Rindom
Roning:
Anne Lolk, Juliane Elander Rasmussen, Anne Dsane Andersen, Lærke Berg Rasmussen, Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard,
Bordtennis:
Jonathan Groth