Guldfireren: Vi glæder os helt vildt

Den legendariske Guldfirer i roning er klar til OL i Rio.
12. maj 2016
Den legendariske Guldfirer i roning er klar til OL i Rio.

Det blev til OL-guld i 1996, OL-bronze i 2000, OL-guld i 2004, OL-guld i 2008 og OL-bronze i 2012. Og nu går Danmarks legendariske letvægtsfirer også efter en topplacering i Rio, efter DIF’s bestyrelse officielt har udtaget båden til OL.

Letvægtsfireren kommer i Rio til at bestå af Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe og Jacob Søgaard.

”Vi glæder os helt vildt. OL er jo lige om lidt, og forberedelserne går i den rigtige retning i forhold til at ramme den absolutte topform i Rio,” siger en af repræsentanterne i letvægtsfireren Morten Jørgensen.

Han erkender dog, at optakten har været lidt mere udfordrende end normalt. Morten Jørgensen har eksempelvis været igennem et længere skadesforløb, og i sidste weekend ved EM i Tyskland stillede Guldfireren op i den tunge klasse, fordi Morten Jørgensen ganske enkelt vejede for meget til letvægtsfireren. Resultatet blev en sjetteplads.

 ”Man skal ikke lægge så meget i, at vi stillede op i den tunge klase. Det var for ikke at gå for hurtigt frem og forcere noget i forhold til at få min krop klar og ned i vægt. Men det var god træning, og nu er fokus rettet mod letvægtsfireren og Rio,” siger Morten Jørgensen.

Guldfireren føjes til et foreløbigt OL-hold, der her i foråret næsten udbygges dagligt. Pt. er der officielt udtaget 34 atleter, og det forventes, at holdet lander på cirka 120 atleter.

”Det er skønt at se, at OL-holdet nu for alvor tager form. Og med Guldfireren tilføjer vi en magtfaktor i dansk idræts- og OL-historie. Man kan ganske enkelt ikke sige OL og Danmark uden at sige Guldfireren. Jeg glæder mig – ligesom mange andre danskere – til at følge dem i Rio,” siger den danske OL chef de mission, Morten Rodtwitt.

At det gennem en lang årrække er lykkes at fastholde båden blandt verdens absolut bedste skyldes en fremragende vinderkultur i elitemiljøet på Rocenteret i Bagsværd og en evne til at udvikle og implementere ny viden i den daglige træning, mener Team Danmarks direktør, Lone Hansen.

”Guldfireren er en institution og ubetinget succeshistorie i dansk eliteidræt, som inspirerer mange i og uden for sportens verden. Besætningen er efterhånden udskiftet flere gange, men hver gang er det lykkedes at fastholde det høje niveau. Det viser, at der arbejdes ekstremt professionelt hos roerne og deres træner Bent Fransson. Samtidig har de med sportschef Lars Christensen i spidsen løbende haft samarbejde med forskere fra Københavns Universitet om at udvikle ny viden, og den lyst til at udvikle vidensniveauet er også en af nøglerne til Guldfirerens succes,” siger Lone Hansen.