Fremadstormende bordtennisspiller OL-udtaget

Den 23-årige bordtennisspiller Jonathan Groth er sprunget 100 pladser frem på verdensranglisten det seneste år. Nu er han også udtaget til sit første OL.
10. maj 2016
Den 23-årige bordtennisspiller Jonathan Groth er sprunget 100 pladser frem på verdensranglisten det seneste år. Nu er han også udtaget til sit første OL.

Med Jonathan Groth har dansk bordtennis fået en ny profil, der kan begå sig på internationalt topplan. Det satte han en tyk streg under ved at vinde en af ti OL-billetter ved en kvalifikationsturnering i Halmstad i april i skarp konkurrence med hele den europæiske elite. Resultaterne har bragt ham frem til en placering som nummer 35 på den seneste verdensrangliste.

"Både fysisk og mentalt var OL-kvalifikationsturneringen den hårdeste, jeg har spillet. Jeg vidste, at jeg kunne slå højere rangerede spillere. Men jeg skulle slå flere i træk samtidig med, at jeg skulle gennem et gruppespil inden. Da det lykkedes, var det en kæmpe forløsning at vise, at OL-billetten er en, jeg selv vinder. Det er ikke kun via ranglisten. Jeg har selv slået mine konkurrenter for at tage billetten,” siger Jonathan Groth.

Den 23-årige bordtennisspiller, der de sidste fem år har boet og trænet i Tyskland, har længe været et stort talent. Men tidligere holdt psyken for sjældent i de tætte kampe. Jonathan Groth fokuserede for meget på, at han ville vinde i stedet for hvilken præstation, der skulle til for at han kunne vinde.

”Jeg har længe kunnet mærke, at jeg havde en masse i mit spil. Tidligere følte jeg måske, at jeg ikke rigtig kunne komme ud med det og få det bedste ud af det i kampe, i forhold til hvad jeg kunne til træning. Det sidste år er jeg blevet lidt mere afslappet i kamp og har fået mere selvtillid. Og så er det gået virkelig godt,” siger Jonathan Groth.

Sportspsykolog var vendepunktet
Vendepunktet kom efter et nederlag i første runde ved European Games sidste år i Aserbajdsjans hovedstad, Baku. Jonathan Groth var træt af at tabe. Siden er det lykkedes ham at justere på sine mentale evner i tæt samarbejde med Team Danmarks sportspsykolog Jakob Hansen. Det har nu udmøntet sig i en officiel udtagelse til OL.

”Det er glædeligt, at Danmark også ved dette OL vil være repræsenteret i bordtennisturneringen. Jonathan Groth har været gennem en virkelig imponerende udvikling det seneste år, hvor han er avanceret 100 pladser på verdensranglisten. Det bliver spændende at følge ham til hans første af forhåbentlig mange olympiske lege,” siger DIF’s chef de mission for OL-holdet Morten Rodtwitt.

Også Team Danmarks direktør, Lone Hansen, har bidt mærke i fremskridtene hos Jonathan Groth, der efter Michael Mazes karrierestop tidligere på året er Danmarks ubestridte bedste med et bat.

”Jonathan Groth har udviklet sig meget flot det sidste år. Det er et meget stærkt signal, at han for nylig vandt OL-kvalifikationen mod de bedste spillere fra Europa. Ud over at rose Jonathan for den flotte udvikling, er der også grund til at sende roser til landstræner Linus Mernsten, der har leveret et virkelig flot arbejde og formået at trykke på præcis de knapper, der skulle til for at flytte Jonathan i den rigtige retning,” siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen.
For at få den bedst mulige sparring vil Jonathan Groth træne med de bedste spillere fra Sverige, Storbritannien og Frankrig frem mod den olympiske bordtennisturnerings start 6. august.

Yderligere kommentarer:
Morten Rodtwitt, OL chef de mission, DIF: 43 26 20 78/29 37 09 16, mrt@dif.dk
Lone Hansen, direktør, Team Danmark: 60 38 25 27 loha@teamdanmark.dk

Fakta om Jonathan Groth
Alder: 23 år
Disciplin: Bordtennis
Placering på verdensranglisten: 35

Udvalgte resultater:
1/16-finale ved VM i 2015
Vinder af OL-kvalifikationsturnering i Halmstad

Download billeder af Jonathan Groth til redaktionelt brug.

Fakta om OL i Rio:
5.-21. august 2016
DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på cirka 120 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:

Mark O. Madsen, brydning
Jeanette Ottesen, svømning
Rikke Møller Pedersen, svømning
Lotte Friis, svømning
Mie Ø. Nielsen, svømning
Viktor Bromer, svømning
Jesper Hansen, skydning
Stine Nielsen, skydning
Torben Grimmel, skydning
René Holten Poulsen, kajak
Jena Mai Hansen, sejlsport
Katja Salskov-Iversen, sejlsport
Anette Viborg, sejlsport
Allan Nørregaard, sejlsport
Jonas Høgh-Christensen, sejlsport
Michael Hansen, sejlsport
Anne-Marie Rindom, sejlsport
Anne Lolk, roning
Juliane Elander Rasmussen, roning
Anne Dsane Andersen, roning
Lærke Berg Rasmussen, roning
Jonathan Groth, bordtennis