Nyt Nationalt Elitesportscenter skal løfte dansk elitesport

Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund vil etablere et Nationalt Elitesportcenter, som skal være med til at sikre, at danske atleter også i fremtiden får mulighed for at vinde medaljer til Danmark. Beslutningen møder stor opbakning hos atleterne, lyder det fra Aktivkomitéen.
30. apr 2016
Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund vil etablere et Nationalt Elitesportcenter, som skal være med til at sikre, at danske atleter også i fremtiden får mulighed for at vinde medaljer til Danmark. Beslutningen møder stor opbakning hos atleterne, lyder det fra Aktivkomitéen.
Dansk elitesport har brug for nye rammer og faciliteter i verdensklasse, hvis positionen som en af verdens bedste elitesportsnationer skal fastholdes. Derfor er Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) efter et stort analysearbejde blevet enige om at realisere et centralt Nationalt Elitesportcenter i København. Her vil viden og innovation være omdrejningspunkter, der skal udvikle dansk eliteidræt i den benhårde internationale konkurrence.

Hos Aktivkomitéen er der stor glæde over udsigten til et Nationalt Elitesportcenter, som er nødvendigt for at danske atleter i fremtiden kan præstere på højeste niveau, fortæller formand, Susanne Ward.

”Det er vigtigt at skabe de mest optimale rammer, hvor den nyeste viden og forskning er tilgængelig for atleterne. med et Nationalt Elitesportcenter kommer atleterne tæt på forskning og innovationsmiljøer i Danmark,” siger hun.

Ud over et centralt Nationalt Elitesportcenter går Team Danmark og DIF i gang med at analysere potentialerne for at tilknytte regionale Nationale Elitesportcentre i Aarhus, Odense og Aalborg. De skal i mindre skala skal kunne tilbyde innovations-, service- og udviklingsmuligheder for dansk eliteidræt, fortæller Team Danmarks formand, Frank Jensen.

”Med et Nationalt Elitesportscenter vil vi bringe rammerne for dansk elitesport op på internationalt topniveau. Den skarpeste viden afgør ofte marginalerne, når verdensklasseatleter kæmper om de sidste marginaler, og derfor skal Danmark optimere og udvikle samarbejdet med vidensinstutioner - lige fra universiteter til innovative virksomheder, så hele Danmark også de kommende årtier kan samles om store danske sportspræstationer,” siger Frank Jensen.

Samlet plan for nationale specialtræningsanlæg
Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund har også besluttet, at der skal udarbejdes en samlet plan for nationale specialtræningsanlæg i op til 32 idrætsgrene. De nationale specialtræningsanlæg skal tilknyttes enten det centrale Nationale Elitesportcenter eller de eventuelle regionale Nationale Elitesportscentre og kan indgå i samarbejde med Elitekommuner. Samlet vil det give et markant løft til faciliteter og træningsmuligheder i Danmark.

Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund siger:
"Vi har i lang tid gerne villet give vores dygtige atleter de bedste rammer for at træne. Vi ved, at når de har gode rammer, så præsterer de også bedre. De rammer vil de nu få med dels det nye nationale elitesportscenter, hvor fokus er på innovation, forskning og tests, dels med den nationale strategi for at opbygge specialtræningsfaciliteter i mange steder i landet. Det bliver et nationalt projekt, som vi håber og regner med, at mange kommuner har interesse i at blive involveret i," siger Niels Nygaard.