Bådskifte gav OL-billetter

Roerne Anne Dsane og Lærke Berg Rasmussen er onsdag blevet udtaget til OL. For halvanden år siden skiftede de bådklasse. I begyndelsen fungerede det slet ikke, men siden fik de for alvor fart i båden.
13. apr 2016
Roerne Anne Dsane og Lærke Berg Rasmussen er onsdag blevet udtaget til OL. For halvanden år siden skiftede de bådklasse. I begyndelsen fungerede det slet ikke, men siden fik de for alvor fart i båden.

Udtagelsen af Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussens til OL er et endegyldigt bevis på, at de og roforbundets sportslige ledelse tog den rigtige beslutning for halvandet år siden. Dengang besluttede de, at de to roere skulle smide en åre hver og skifte til det, der hedder toer uden styrmand, hvor hver roer kun har en enkelt åre til rådighed. Det endte med at blive en succeshistorie, men i den første tid holdt det hårdt.


”Båden kom nærmest ikke fremad i begyndelsen, og vi tænkte hele tiden, at nu vælter vi. Vi sagde til os selv, at hvis der ikke sker noget i løbet af en måned, så går det ikke. På et tidspunkt beskylde vi sågar vandet for at være langsomt,” husker Anne Dsane Andersen om den første tid i den nye båd.

Men det gik hurtigt fremad og i begyndelsen af september kom det endegyldige gennembrud, da de blev nummer fire ved VM og sikrede en dansk nationsplads til OL i Rio. Nu har DIF’s bestyrelse på baggrund af en indstilling fra roforbundet besluttet, at nationspladsen skal gå til Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen.

Gode forberedelser

De bliver dermed medlemmer nummer 18 og 19 i klubben af udtagne danskere til Rio-legene. De er OL-debutanter, men turen til Rio bliver ikke helt fremmed for dem. De var på studietur i Rio for et halvt år siden, hvor de fik mulighed for at komme på vandet i søen, Lagoa Rodrigo de Fretias, hvor rokonkurrencerne finder sted. Søen ligger centralt i byen, og det er atypisk, at de skal ro midt inde i en storby. Normalt ligger rostationer langt uden for byerne i rekreative områder.

”Det var en vigtig tur. Der er tung trafik rundt om søen, så vi skulle vænne os til en masse lyde, som normalt ikke er der. Vi fik også set, at der kan være rimelig store bølger. Det har betydet, at vi efterfølgende nogle gange, hvor vi normalt ville have sprunget træningen over på grund af blæst, alligevel er taget på vandet,” siger Anne Dsane Andersen.

DIF’s OL-chef de mission, Morten Rodtwitt, glæder sig til at følge de to roere, når det går løs i Rio om knap fire måneder.

”De er så nye i båden og udvikler sig så hurtigt, at det er svært at spå om deres potentiale i Rio. Derfor bliver det også vildt spændende at følge dem. Vi har lavet et godt setup i Rio for roerne, så de har optimale betingelser og kun skal koncentrere sig om at ro. Det er især en fordel for debutanter som Anne og Lærke, som ikke før har deltaget i det kæmpe arrangement, som OL er,” siger Morten Rodtwitt.

Roerne og kajakroerne skal i Rio bo på et danskerhotel tæt på søen, så de undgår den transport, som kan være en stor udfordring. På hotellet vil der blandt andet være danske kokke og dansk støttepersonel.

Imponerende udvikling

Team Danmarks direktør, Lone Hansen, er meget begejstret for den udvikling, de to roere har været igennem.

”De to unge roeres udvikling har imponeret alt og alle omkring rosporten, og udover at fremhæve roernes talent og vilje til at blive bedre, er der også grund til at rose deres træner set-up for et fantastisk arbejde,” fortæller Lone Hansen og tilføjer:

”Det er bemærkelsesværdigt, at Anne og Lærke så hurtigt har udviklet sig til verdensklasseroere. De formår at blive bedre fra løb til løb, og det giver store løfter for fremtiden. Deres træner Mads Haubro har været dygtig til at tilrettelægge præcis den træning og den helhedsindsats, Anne og Lærke har brug for. Jeg glæder mig meget til at følge dem til deres første OL,” siger Lone Hansen.

Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen er lige vendt hjem til Danmark fra en træningslejr i Portugal. I slutningen af april tager de på træningslejr i italienske Varese som forberedelse til EM i Tyskland. Senere venter den afsluttende træningslejr i Østrig, hvorfra de tager direkte til Rio med ankomst den 1. august.


Yderligere kommentarer:
Morten Rodtwitt, OL chef de mission, DIF: 43 26 20 78/29 37 09 16, mrt@dif.dk
Lone Hansen, direktør, Team Danmark: 60 38 25 27 loha@teamdanmark.dk
Lars Balle Christensen, sportschef i Dansk Forening for Rosport, 25 14 56 40, lch@roning.dk

Fakta om Anne Dsane Andersen:
Alder: 23 år
Disciplin: Toer uden styrmand (W2-)

Fakta om Lærke Berg Rasmussen

Alder: 22 år
Disciplin: Toer uden styrmand (W2-)

Udvalgte resultater i toer uden styrmand:
2015:
VM: Nummer fire
EM: Nummer fem
World Cup: Bronze i Luzern

Hjemmeside: www.w2minus.com

Fakta om OL i Rio:
5.-21. august 2016
DIF og Team Danmark forventer at kunne stille med et endeligt hold på cirka 120 atleter. Det er de enkelte specialforbund, der indstiller atleter til udtagelse, og det er bestyrelsen i DIF, der også er Danmarks Olympiske Komité, som står for udtagelsen.

Atleter udtaget til OL:

Mark O. Madsen, brydning
Jeanette Ottesen, svømning
Rikke Møller Pedersen, svømning
Lotte Friis, svømning
Mie Ø. Nielsen, svømning
Viktor Bromer, svømning
Jesper Hansen, skydning
Stine Nielsen, skydning
Torben Grimmel, skydning
René Holten Poulsen, kajak
Jena Mai Hansen, sejlsport
Katja Salskov-Iversen, sejlsport
Anette Viborg, sejlsport
Allan Nørregaard, sejlsport
Jonas Høgh-Christensen, sejsport
Anne Lolk, roning
Juliane Elander Rasmussen, roning
Anne Dsane Andersen, roning
Lærke Berg Rasmussen, roning