Danmark beholder OL-pladser i kajak

Danmark har stadig en K4-kajak med ved OL i Rio. Det har den internationale sportsdomstol CAS efter et længere sagsforløb netop afgjort.
23. mar 2016
Danmark har stadig en K4-kajak med ved OL i Rio. Det har den internationale sportsdomstol CAS efter et længere sagsforløb netop afgjort.
Danmark har stadig en K4-kajak bestående af fire kvinder med ved OL i Rio til sommer. Det ligger nu fast efter, at den internationale sportsdomstol har behandlet en kompliceret sag om tildelingen af de eftertragtede OL-billetter. 

Sagen kort: Den 6. september 2015 modtog de danske kajakroere den glædelige besked fra det internationale kano- og kajakforbund (ICF), at Dame K4 500m-kajakken var kvalificeret til OL i Rio 2016. Kvalifikationen var baseret på en syvendeplads i K2 500m og en tiendeplads (vinder b-finalen) i K4 500m ved det seneste VM. 

Imidlertid var de olympiske komitéer i Italien og England ikke enige i administrationen af reglerne og tildelingen af OL-pladserne i K4-kajakken, hvorfor de valgte at rejse en sag mod det internationale kano- og kajakforbund ved den internationale sportsdomstol CAS. Men nu er sagen efter et langt forløb afgjort til Danmarks fordel. 

”I forløbet har Dansk Kano og Kajak Forbund i samarbejde med DIF’s juridiske team brugt mange ressourcer på at overbevise CAS om, at de tildelte danske OL-pladser var korrekte. Det er naturligvis ekstremt positivt, at det arbejde har båret frugt plus, at de fire seriøse og dybt fokuserede atleter i K4-båden nu kommer afsted til Rio som planlagt,” siger DIF’s chef de mission, Morten Rodtwitt. 

Formanden for Dansk Kano og Kajak Forbund, Ole Tikjøb, udtaler: 
”Vi er ekstremt glade for udfaldet. Vi fik som ventet ret i, at kvalifikationen var foregået og tildelt korrekt. Vi er også lettede, fordi den lille snert af frygt og usikkerhed, som sådan en sag skaber, nu er manet i jorden.” 

Generelt finder Ole Tikjøb det bekymrende, at man trods en sportslig afgørelse hos det internationale kano- og kajak forbund har skullet igennem den store juridiske vridemaskine i CAS. 

”Vi er meget kede af de omkostninger, som sagen nu medfører for det internationale kano- og kajakforbund. Der kunne have været skabt meget idræt for de penge, som går til sagsomkostninger. Samtidig vil vi gerne rose DIF for bistand i sagen. Det har været en enorm opgave at holde styr på de mange akter, som Italien og England brugte i et forsøg på at gøre sagen unødvendig kompleks.”

Det danske landshold i kano- og kajak forbereder sig pt. i Florida, hvor fokus er rettet mod OL.  

”Der er fortsat fuld fart på forberedelsen, og højt humør i Florida. Og vi venter ligesom resten af dansk idræt et rigtigt godt OL i Rio.” slutter Ole Tikjøb. 

Yderligere oplysninger 
Ole Tikjøb, formand for Dansk Kano og Kajak Forbund, mobil 40 91 05 11
Morten Rodtwitt, DIF’s chef de mission for OL-holdet, mobil 29 37 09 16