Dansk idræt integrerer allerede på livet løs

Sporten bør gøre sit for at integrere flygtninge, kritiserer forsker. Men det gør vi skam allerede.
4. feb 2016
Sporten bør gøre sit for at integrere flygtninge, kritiserer forsker. Men det gør vi skam allerede.
Debatindlæg bragt i Politiken den 4/2 2016.

Hver uge går flygtninge og asylansøgere til træning i lokale fodbold-og idrætsklubber i Østjylland, Nordsjælland og på Langeland. Med sporten som indgang bliver hverdagen lidt sjovere, og de får langsomt kontakter og netværk i klubben, i lokalsamfundet og i det danske samfund som helhed. Forsker Jens Peter Sørensen retter i et debatindlæg (31.1.) en hvas kritik mod sportsverdenen for ikke at tage nok ansvar i forbindelse med flygtningekrisen.

Vi tager meget gerne et ansvar, og faktisk er idræt som integration i dag en etableret del af arbejdet i landets klubber og foreninger. I sidste uge annoncerede DIF, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har givet 100.000 euro til klubber og foreninger, som vil byde flygtninge velkommen.

Pengene går til f. eks. tøj, sko eller kontingenter.

Vi har de sidste 10 år arbejdet med integration i en særlig Get2Sportindsats, hvor vi med diverse specialforbund og kommuner har styrket frivilligheden i foreninger i udsatte boligområder, så det er lykkedes at fastholde unge indvandrere i foreningslivet.

Der er afholdt Get2Sport-fodboldskoler i hele landet, hvor mange nydanske børn har fået muligheden for at blive en del af foreningslivet. Inden for bare fodbolden kan nævnes initiativer i Herning Fremad, Munkevænget IF og Lundtofte Boldklub.

I DBU og DIF ser vi sport som en vigtig del af at blive integreret i Danmark. Derfor har vi afsat 10 millioner kroner til at fremme samarbejdet mellem kommuner og klubber, hvor integration fylder.

Vi bidrager til at løse en af samfundets store udfordringer, og vi gør det med glæde, og fordi vi med omkring 2 millioner medlemmer, 345.000 frivillige og 9.000 foreninger har mulighed for at tage et ansvar og gøre en forskel. Jens Peter Sørensen kritiserer også idrættens organisationer for at svigte good governance og etiske standarder internationalt. I DBU og DIF går vi forrest i kampen for reformer af idrætsorganisationerne internationalt, herunder Fifa. Vi arbejder for at få bedre standarder og mere gennemsigtighed.

I DBU har vi indført et code of conduct, og i DIF arbejder vi målrettet med bl.a. uddannelse af ledere til bedre at kunne varetage internationale poster. DIF's nye magtindeks viser, at danske idrætspolitikere har fået stigende indflydelse globalt og meget mere, end hvad vores lands størrelse berettiger til.

Vi kan altid blive bedre, men der foregår mere i idrættens verden end det, som Jens Peter Sørensen præsenterer.