EM- og VM-medaljer giver OL-forhåbninger

Danske atleter vandt 121 medaljer ved EM, VM og European Games i 2015.
29. dec 2015
Danske atleter vandt 121 medaljer ved EM, VM og European Games i 2015.
Bueskytterne ramte plet i den flotte kulisse ved Christiansborg, orienteringsløberne vandt guldmedaljer på stribe, og keglerne falder fortsat for de danske bowlingspillere. Det er blot nogle af de VM- og EM-medaljer, Danmark tilkæmpede sig i 2015.
I alt blev det til 121 gange på medaljeskamlen, hvilket er tre medaljer flere end i 2011, som har samme turnus i internationale mesterskaber. Med i regnestykket er dog, at danske atleter i 2015 vandt 12 medaljer ved European Games, som ikke blev afholdt i 2011. 

Perspektiver for OL i Rio
Flere af de danske EM- og VM-medaljetagere i 2015 har OL i Rio som det altoverskyggende mål næste år, og det lover godt, at der er blevet vundet 12 VM-medaljer i olympiske discipliner i løbet af 2015.

”Alle VM- og EM-medaljer er naturligvis bemærkelsesværdige. Men jeg vil alligevel fremhæve kajakroeren René Holten Poulsens VM-guld på 1000 m, Anne-Marie Rindoms VM-guld i bådklassen Laser Radial samt Mark O. Madsens og Jeanette Ottesens VM-sølvmedaljer i brydning og svømning. Deres præstationer giver forhåbninger om et godt dansk OL i Rio om otte måneder,” siger Morten Rodtwitt, der er chef de mission for det danske OL-hold i Rio. 

Antallet af vundne medaljer i OL-discipliner tegner ikke det fulde billede, hvis blikket rettes mod Rio. Team Danmark laver pointberegninger over top-8-placeringer i de olympiske discipliner. Målet for 2015 er 111 point, men bundlinjen er, at de danske atleter har ’tjent’ 137 point.

”Hvis man udelukkende kigger på de olympiske konkurrencer, så har 2015 været et godt år. Vi har vundet en række VM- og EM-medaljer i olympiske discipliner, men mange danske OL-atleter har også været ’lige ved og næsten’, hvor små marginaler har forvist dem fra medaljeskamlen. Det viser ikke kun, at vi har en stor bredde og mange medaljemuligheder i toppen af dansk eliteidræt, det viser også, at vi kan tillade os at have store ambitioner for OL i Rio,” siger Morten Rodtwitt og fortsætter. 

”Sara Slott Petersen var et mulehår fra en medalje ved VM i atletik, de danske golfspillere har vundet flere sejre på Europa Touren, og det danske U-21 landshold i fodbold blev slået i EM-semifinalen og kvalificerede et herrefodboldhold til OL for første gang i 24 år. Alle store triumfer, der ikke kan aflæses i medaljestatistikken.” 

22 forbund bidrager til medaljehøsten
Året før OL er det naturligt at se frem mod den store begivenhed og Danmarks muligheder. Men det er ikke kun i de olympiske idrætsgrene, at danske atleter har vundet VM- og EM-medaljer til Danmark i 2015.

”I år har 22 forbund bidraget til den flotte medaljestatistik. Det en nedgang i forhold til 2011, hvor 26 forbund bidrog med medaljerne. Alligevel viser mangfoldigheden, at der udføres et fornemt elitearbejde i de enkelte specialforbund, selvom nogle af medaljerne aldrig når mediernes søgelys. Alt fra bowling til dans har vundet medaljer, og så har orientering med Maja Alm i spidsen haft et forrygende år. Hun vandt hele tre VM-guldmedaljer i 2015,” siger Morten Rodtwitt. 

Se DIF’s samlede medaljestatistik og se, hvem der har vundet de enkelte medaljer her.

Yderligere kommentarer:
Morten Rodtwitt, chef de mission for det danske OL-hold i Rio, 29 37 09 16