Russisk værtskab afhænger af dopingoprydning

Rusland bliver kun vært for European Games i 2019, hvis landet igen kommer ind i varmen hos det internationale antidopingagentur (Wada).
20. nov 2015
Rusland bliver kun vært for European Games i 2019, hvis landet igen kommer ind i varmen hos det internationale antidopingagentur (Wada).
Rusland har de seneste uger været omdrejningspunktet i en stor dopingskandale, og det får nu konsekvenser for Ruslands eventuelle værtskab for European Games i 2019. Rusland, der er eneste ansøger til 2019-legene, får kun værtskabet, hvis landet igen får det grønne stempel af Wada. Det meddelte præsidenten for den europæiske olympiske komité (EOC), Patrick Hickey, i dag på EOC’s generalforsamling i Prag.

Tidligere på måneden beskyldte en uafhængig kommission under Wada Rusland for statsautoriseret doping og korruption. Efterfølgende har det internationale atletikforbund suspenderet det russiske atletikforbund, og i onsdags blev det russiske antidopingagentur suspenderet af Wada.

DIF’s formand, Niels Nygaard, der også medlem af bestyrelsen i EOC, deltager på generalforsamlingen i Prag.

”Jeg er tilfreds med, at Rusland på denne måde bliver presset til at få orden i sagerne. Skal Rusland have værtskabet, så skal Wada uden forbehold sige god for den måde, antidopingarbejdet bliver udført på i Rusland,” siger Niels Nygaard.

Rusland eneste ansøger 

Det er kun de to russiske byer Kazan og Sochi, der har søgt om værtskabet for 2019-legene.

”Såfremt Rusland ikke bliver klar og tildeles legene, er der således en risiko for at European Games ikke gennemføres, hvilket vil være ærgerligt set i lyset af den sportslige succes, som legene i Baku var,” siger Niels Nygaard.

I de første dage efter offentliggørelsen af den uafhængige kommissions konklusioner var de russiske reaktioner ikke præget af samarbejdsvilje. Den russiske sportsminister afviste, at der var basis for kritik og efterlyste beviser. Niels Nygaard hæfter sig dog ved, at piben havde fået en anden lyd, da formanden for den russiske olympiske komité, Alexander Zhukov, i Prag var på talerstolen.

”Han var meget ydmyg i sin tale. Det var tydeligt for alle, og jeg hæfter mig også ved, at Vladimir Putin i mellemtiden har været ude og krævet, at de russiske sportsorganisationer får styr på situationen,” siger Niels Nygaard.

Den første udgave af European Games fandt sted i juni 2015 i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Det var planen, at Holland skulle have værtskabet for legene i 2019. Holland fik tildelt værtskabet tilbage i maj, men bare tre uger senere meddelte hollænderne, at de alligevel ikke ville have værtskabet.

For yderligere kommentarer:
Niels Nygaard, formand DIF
+45 20737112, nny@dif.dk