Regeringen sætter gang i evaluering af spilleloven

Regeringen igangsætter nu en evaluering af spilleloven for at skabe en langsigtet og holdbar løsning for finansieringen af de almennyttige foreninger. Samtidig yder regeringen i 2015 et ekstraordinært bidrag på knap 50 millioner kroner som kompensation for faldende udlodning fra Dansk Lotterispil.
30. sep 2015
Regeringen igangsætter nu en evaluering af spilleloven for at skabe en langsigtet og holdbar løsning for finansieringen af de almennyttige foreninger. Samtidig yder regeringen i 2015 et ekstraordinært bidrag på knap 50 millioner kroner som kompensation for faldende udlodning fra Dansk Lotterispil.
Fælles pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund, Danske Handicaporganisationer, DGI og Dansk Ungdoms Fællesråd.

Regeringen vil nu igangsætte en evaluering af udlodningsmidlerne til de almennyttige foreninger. Det fremgår af henvendelser til de almennyttige foreningers hovedorganisationer fra statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Evalueringen skal medvirke til, at der findes en holdbar og langsigtet løsning på finansieringen af det almennyttige foreningsliv. I dag får foreningerne del af overskuddet fra Dansk Lotterispil (Lotto), og udlodningen har været konstant faldende de senere år på grund af danskernes vigende lyst til at spille Lotto.

”Vi er meget tilfredse med, at regeringen nu sætter gang i det helt nødvendige arbejde med at finde en ny model. Danskernes spillemønstre har ændret sig på en måde, som man slet ikke kunne forudse, da spilleloven blev vedtaget i 2010,” siger Niels Nygaard, der er formand for Danmarks Idrætsforbund.

Han bliver bakket op af Thorkild Olsen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

”Det er af afgørende betydning for de almennyttige foreninger, at vi får en god og holdbar løsning, og vi agter alle at bidrage konstruktivt i det arbejde,” siger han.

Ekstraordinært bidrag på 50 millioner kroner

Desuden vil regeringen i 2015 yde et ekstraordinært bidrag til de almennyttige foreninger på 49,6 millioner kroner som kompensation for de faldende udlodningsmidler fra Dansk Lotterispil (Lotto). En ansøgning om det ekstraordinære bidrag vil nu blive sendt til Folketingets Finansudvalg.

”Det vil jeg gerne kvittere for, og det glæder mig, at regeringen har blik for de helt særlige udfordringer, som foreningslivet er ramt af. Hvis ansøgningen bliver vedtaget af finansudvalget, så vil det betyde rigtig meget for vores foreninger og medlemmer,” siger Søren Møller, formand for DGI, der understreger, at der er tale om en midlertidig løsning på et langsigtet problem

Signe Bo, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, supplerer:

”På kort sigt betyder det meget, at regeringen har besluttet at kompensere for de faldende indtægter fra Lottospillet, og på lang sigt er det afgørende, at der nu kommer gang i arbejdet med at finde en varig løsning på problematikken med faldende udlodningsmidler.”

Da den nuværende spillelov blev vedtaget i 2010, blev det skrevet ind i loven, at den skulle evalueres. De almennyttige foreninger har siden den delvise liberalisering af spillemarkedet i 2010 udelukkende fået del i overskuddene fra Dansk Lotterispil (Lotto), som er faldet markant i forhold til de oprindelige prognoser. Danske Licens Spil (bl.a. Oddset, Casino og Poker), som staten modtager udlodning fra, har i samme periode oplevet store stigninger i omsætning og overskud.