Gør din forening festivalklar

Undgå de værste faldgruber og forbered din forening godt, når der skal tjenes kroner til klubkassen ved sommerens festivaler.
25. jun 2015
Undgå de værste faldgruber og forbered din forening godt, når der skal tjenes kroner til klubkassen ved sommerens festivaler.

Sommeren nærmer sig (måske), musikken spiller, og flere festivaler har brug for idrætsforeningernes hjælp til at stå i boder, rydde op, holde vagt og alt muligt andet.

Mange foreninger tjener en rigtig god skilling ved at give en hånd med på festivalerne, og i langt de fleste tilfælde fungerer samarbejdet mellem forening og festival upåklageligt.

Der er dog enkelte faldgruber, man skal være opmærksom på, vurderer DIF-jurist Jan Larsen.

”Vi ser af og til eksempler på, at foreninger nærmest tager det for en selvfølge, at de kommer til at tjene mange penge ved at hjælpe til på festivaler og lignende. Men man skal nok være lidt varsom med ligefrem at budgettere med, at man tjener kassen på en festival – især hvis aftalen går på, at man får en del af det samlede overskud. Det kan jo være, at dårligt vejr, faldende tilskuerindtægter eller andet resulterer i, at overskuddet, der skal deles ud til foreningerne, er meget lille – eller i værste fald ikke eksisterende,” lyder det fra Jan Larsen i DIF’s magasin Idrætsliv.  

Styr på aftaler
Derudover bør man som forening have overblik over, hvad en given ’arbejdsgiver’ forventer af den pågældende forening.
 
”Man bør selvfølgelig som forening altid stille spørgsmålet: Kan vi det her? Har vi frivillige nok til den pågældende opgave, og kan vi løfte opgaven på ordentlig vis,” siger Jan Larsen, som også opfordrer til, at man har styr på det rent juridiske, når man laver aftaler:

”Beskriv jeres pågældende opgave nøjagtigt. Får I timeløn eller akkordløn? Hvad er lønnen per medarbejder, og hvor mange personer skal I stille til rådighed, hvis I eksempelvis skal sælge øl i en bod eller lignende. Få som udgangspunkt det hele ned på papir.”

Tip 1
Få overblik over økonomien. Kan opgaven overhovedet betale sig for jer? Som udgangspunkt bør I minimum tjene 50 kroner per medarbejder.

Tip 2
Skab gode rammer for jeres ansatte og dyrk gerne det sociale – også når I arbejder. En god stemning vil som regel betyde, at I også kan skaffe god arbejdskraft næste år.

Tip 3
Ha’ styr på jeres ’medarbejdere’ og sørg for, at de møder op til tiden, og at de udfører de aftalte opgaver. Sørg for at have mobilnumre på alle og opdater løbende medarbejderne med information, mens der arbejdes på festivalen.