Danmarks første senioridrætscenter

DIF har sammen med DAI certificeret Danmarks første senioridrætscenter, som har idrætsuddannet personale og en idrætsforening baseret på frivillige kræfter.
12. maj 2015
DIF har sammen med DAI certificeret Danmarks første senioridrætscenter, som har idrætsuddannet personale og en idrætsforening baseret på frivillige kræfter.

DIF har længe certificeret idrætsbørnehaver og idræts-SFO’er. Den nye dreng i klassen er senioridrætscentrene, som er plejecentre med særligt fokus på idræt for ældre.

Det første senioridrætscenter hedder Munkensdam Plejecenter og ligger i Kolding. Sammen med DAI, der har stor erfaring med senioridræt, er det planen, at Munkensdam Plejecenter blot er det første i rækken af flere plejecentre med fokus på idræt. De næste senioridrætscentre er allerede på vej i Esbjerg og Slagelse.

”I DIF er vi stolte over sammen med DAI at kunne tilbyde de ældre på Munkensdam Plejecenter en hverdag med fokus på idræt og bevægelse. Men vi stopper ikke her. Det er planen, at vi i 2018 har 30 senioridrætscentre rundt om i landet. Det skaber forhåbentlig både sundere og gladere beboere,” siger Søren Gøtzsche, der er konsulent i DIF med ansvar for blandt andet certificering af senioridrætscentrene.    

På Munkensdam Plejecenter er de stolte over at være de første, der får idrætscertificeringen. Beboer Anne Margrethe Tramm, også kendt som Musse, ser frem til at få fyldt mere energi på batterierne:

”Jeg kan huske fra mine forældre, hvor sørgelige og kedelige plejehjem kan være, men det her er jo noget helt andet. Her er jo så fuld af liv,” siger Anne Margrethe Tramm.

På Munkensdam Plejecenter udbyder de nu stolegymnastik, krolf, morgensmil-gymnastik, cross-boule, ribbegolf og cykelture i Rickshaw, som alt sammen varetages af uddannede instruktører. Plejecentret har 30 beboere i alderen 60 til 92 år, og så er der også en del fra lokalområdet, som kommer og deltager i aktiviteterne og er frivillige.

”Det betyder utrolig meget at se dem glade og aktive, ellers sad de måske bare i et hjørne for sig selv,” siger 74-årige Flemming Christensen, som er en af syv frivillige, der er en del af idrætten på plejecentret.

For at blive certificeret senioridrætscenter kræver det blandt andet, at plejecentret har tre ugentlige aktiviteter med kvalificerede instruktører, og at idrætten er bundet op på en frivillig idrætsforening.