Talenter og elite skal have bedre vilkår

DIF på vej med nyt politisk udspil, som skal supplere Team Danmarks indsats og forbedre specialforbundenes muligheder for at udvikle nye stjerner.
19. mar 2015
DIF på vej med nyt politisk udspil, som skal supplere Team Danmarks indsats og forbedre specialforbundenes muligheder for at udvikle nye stjerner.

Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her. 

2014 var et usædvanligt godt år for dansk idræt. 135 gange blev danske atleter klappet op på medaljeskamlen for at modtage guld, sølv eller bronze for deres præstationer ved EM eller VM.

De flotter resultater behøver ikke være en enlig svale. De næste år vil DIF nemlig skabe endnu bedre forudsætninger for, at specialforbundene kan arbejde målrettet med talenterne og eliten. Det er i hvert fald ideen bag det forslag, der præsenteres på årsmødet i maj som led i DIF’s politiske program frem mod 2020.

Det nye talentfokus skal ikke ses som et angreb på Team Danmark. Tværtimod ønsker DIF at supplere Team Danmarks i forvejen ”fantastiske arbejde”, som Flemming Knudsen, formand for GymDanmark.

”Vores indsats vil rette sig mod alle forbund – uanset om de modtager støtte fra Team Danmark eller ej. Det afgørende er, at det enkelte forbund kan og vil,” siger Flemming Knudsen, der også er formand for DIF’s elitepolitiske arbejdsgruppe.

 

Udspillet bygger på fire målsætninger, der blandt andet handler om, hvordan man på tværs af forbund bliver bedre til at dele viden og erfaringer – eksempelvis ved at lade trænere og ledere fra forskellige sportsgrene mødes. Tilsvarende skal trænernes faglighed øges gennem bedre uddannelser, og så vil DIF også engagere sig endnu mere aktivt i arbejdet med at etablere lokale og regionale centre og være med til at skabe de bedst mulige miljøer for udvikling af nye talenter og arbejdet med eliten.

Flemming Knudsen suppleres af sportscheferne fra to af de forbund, der i høj grad er kendt for deres elitearbejde nemlig Lars Christensen, Dansk Forening for Rosport og Lars Green Bach, Dansk Svømmeunion og indtil fornylig temleder for talentarbejdet i Team Danmark.

”Hos os er vejen til succes blandt andet præget gode træningsmiljøer, man kan kombinere sport og uddannelse, vi er gode til aldersrelateret træning, og så har vi haft eliteatleter i mange år og har Eskild Ebbesen som en værdifuld kulturbærer” siger Lars Christensen.

”I den store verden er der mange lande, der misunder os for vores talentarbejde. Vi har struktur og institutionelle rammer, der understøtter talentudvikling. Og mange kigger også på det værdisæt i talentarbejdet, som Team Danmark arbejder efter. Her bliver der taget højde for dilemmaer i talentudviklingen,”  noterer Lars Green Bach.