Nyt projekt skal gøre flere børn til stærke svømmere

Svømmeunionen præsenterer treårigt initiativ, der skal rette op på danskernes ringe svømmeevner.
9. mar 2015
Svømmeunionen præsenterer treårigt initiativ, der skal rette op på danskernes ringe svømmeevner.
Det halter med danskernes svømmeevner. Mere end hver tredje voksen har ikke tilstrækkelige svømmefærdigheder ifølge en YouGov-undersøgelse udarbejdet for Dansk Svømmeunion, TrygFonden og Danmarks Idrætsforbund. Det samme kan siges om hvert andet barn. De tre parter er derfor nu gået sammen om et tre-årigt projekt, der skal skabe flere og bedre svømmere i fremtiden. Projektet blev præsenteret for gæster og pressen i forbindelse med et lanceringsarrangement i Kildeskovshallen 9. marts. Her deltog også Dansk Svømmeunions protektor, Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, som gæst.

Danmark er et land, hvor der aldrig er langt til kysten. Det afspejles meget godt i en YouGov-undersøgelse offentliggjort i dag, hvor 91 procent af den voksne befolkning i alderen 18-74 år siger, at det er vigtigt eller meget vigtigt at kunne svømme. Paradoksalt nok afspejles det dog ikke i danskernes svømmefærdigheder.
Undersøgelsen viser nemlig, at mere end hver tredje voksen ikke er i stand til at svømme 200 meter uden hjælpemidler, hvilket ifølge en fælles nordisk definition kræves for at være svømmeduelig. Det samme er tilfældet for hvert andet barn i alderen 7-14 år.

Bekræftet anelser 
- Vi har længe vidst, at en del af befolkningen ikke kan svømme, og det har vi nu også fået bekræftet af en stor undersøgelse, der viser, at mange danskere - voksne som børn - ikke har de fornødne svømmefærdigheder, siger direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen.

Med projektet ’Alle skal lære at svømme’ vil Dansk Svømmeunion i samarbejde med TrygFonden og Danmarks Idrætsforbund afdække, hvordan man bedst lærer især børn at svømme. Målet er, at alle i en årgang ikke alene kan svømme lidt, men er decideret svømmeduelige.

Fokus på svømmeundervisning i grundskolen
Det står skrevet i Folkeskolelovens fælles mål for idræt fra 2009 og i de nye forenklede fælles mål for idræt offentliggjort i 2014, at børn skal modtage svømmeundervisning som en del af idrætsundervisningen. Presset økonomi får dog flere kommuner til at lukke svømmehaller og nedlægge svømmeundervisningen i skolen. Projektet ’Alle skal lære at svømme’ vil derfor fokusere på svømmeundervisningen i grundskolen og undersøge, om den kan gribes anderledes an.

- Vi ved, at der er mange, der lærer at svømme i svømmeklubberne, hvor der bliver gjort en stor indsats. Men det er ikke alle børn, der har mulighed for at gå i en svømmeklub, hvorfor vi bliver nødt til at tænke mere bredt, hvis vi skal sikre, at alle børn lærer at svømme, siger formand for Dansk Svømmeunion, Kjeld Egebo Larsen.
- Derfor giver det god mening at se på svømmeundervisningen i grundskolen, fordi det er der, vi når ud til flest børn. 

Samarbejdspartnere
Bag projektet står Dansk Svømmeunion, TrygFonden og Danmarks Idrætsforbund. Derudover spiller Syddansk Universitet ind med praktisk hjælp i forhold til forskningen, mens Dansk Skoleidræt bidrager med viden i forhold til læring og trivsel gennem idræt. 

Se alle rapporter og resultater fra YouGov-undersøgelsen.