Håndboldsporten har store medlemsudfordringer

Medlemstallet risikerer at falde til under 100.000 for første gang siden 1970, viser ny rapport.
3. mar 2015
Medlemstallet risikerer at falde til under 100.000 for første gang siden 1970, viser ny rapport.

På trods af stor landsholdssucces, dygtige ungdomsårgange på eliteniveau og massiv medieeksponering risikerer medlemskrisen i dansk håndbold at fortsætte i de kommende år.

Det viser rapporten ’Håndbold i Danmark’, som er udarbejdet af DIF’s analyseteam for Dansk Håndbold Forbund (DHF).

Over en periode på 15 år er hver fjerde håndboldspiller droppet ud af de danske håndboldklubber, hvilket svarer til over 2.000 medlemmer i gennemsnit om året. Rapporten peger desuden på, at man ved en fremskrivning er kommet frem til, at det faldende antal medlemmer vil fortsætte. I 2017 risikerer DHF’s medlemstal således at komme under 100.000 for første gang siden 1970.

”En af de store udfordringer er, at håndboldsporten –  ligesom en del andre traditionelle idrætsgrene – ikke er en typisk storbysport. Derfor bliver man ramt hårdt ramt af urbaniseringen, når de unge flytter fra land til by. For de unge kommer ganske enkelt ikke tilbage til håndboldklubberne,” siger analytiker i DIF Michael Fester, som er hovedforfatter til rapporten.

Alt ser dog ikke helt sort ud for håndboldsporten. På grund af den manglende medlemstilslutning i de senere år har DHF - blandt andet i samarbejde med DIF - lanceret en række initiativer som ’Knæk kurven’, ’Håndboldfitness’ og børnekonceptet ’Trille og Trolle i Underskoven’, som skal være med til at bremse udviklingen.

”Initiativerne virker faktisk, og det er enormt positivt. Mange af de foreninger, der har brugt de nye DHF-koncepter, har oplevet medlemstilgang, og nu handler det om at bygge videre på disse positive tendenser,” siger Michael Fester.

Dansk Håndbold Forbund ser med alvor på medlemsudviklingen, men glæder sig også over, at man allerede nu er godt i gang med at forhindre en yderligere medlemsnedgang i form af diverse udviklingsprojekter. Udviklingschef i DHF, Søren Simonsen, siger:

”Nu har vi et stykke værktøj, som vi kan arbejde strategisk ud fra i de kommende år, og det er særdeles brugbart. Rapporten viser jo, at vi gør det rigtig godt på nogle punkter og knapt så godt på andre. Vi har fået identificeret nogle områder, hvor det er vigtigt, at vi sætter yderligere ind, og blandt andet skal vi især arbejde med at fastholde de 13-18-årige i klubberne.”

Læs hele rapporten her.

Yderligere information:
Michael Fester, analytiker i DIF, mobil 60 16 71 97
Søren Simonsen, udviklingschef i DHF, mobil 29 42 04 43

Venlig hilsen

Jacob Bech Andersen
DIF Kommunikation
jja@dif.dk, mobil 24 41 12 13