Tidligere Rabobank-læge får livstidskarantæne

Vidneudsagn fra Michael Rasmussen var stærkt medvirkende til, at den tidligere Rabobank-læge Geert Leinders fra Belgien i dag har fået livstidskarantæne.
22. jan 2015
Vidneudsagn fra Michael Rasmussen var stærkt medvirkende til, at den tidligere Rabobank-læge Geert Leinders fra Belgien i dag har fået livstidskarantæne.

Den tidligere danske cykelrytter Michael Rasmussen lagde kortene på bordet, da han i begyndelsen af 2013 over for Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund indrømmede 12 års misbrug af doping. Han fortalte ikke kun om sin egen rolle, men kastede også lys over andre personers involvering i dopingmisbruget.

Vidneudsagnene fra Michael Rasmussen har været stærkt medvirkende til at den belgiske læge Geert Leinders er blevet blev idømt en livstidskarantæne, så denne aldrig mere må træne eller rådgive atleter, som deltager i WADA-sanktionerede konkurrencer - blandt andet alle konkurrencer under Den Internationale Cykel Union. Desuden må ingen atleter fremover samarbejde med Leinders i henhold til de seneste ændringer i WADA’s kodeks.

Geert Leinders var læge for blandt andre Michael Rasmussen hos det hollandske cykelhold Rabobank, hvor belgieren også var en del af holdets ledelse. På baggrund af blandt andet vidneudsagnene fra den tidligere danske cykelrytter er belgieren kendt skyldig i besiddelse, ulovlig handel og administration af forbudte stoffer som eksempelvis EPO, testosteron, insulin, DHEA, kortison samt at være involveret i ulovlige blodtransfusioner.

"Udøveres vidneudsagn og samarbejde med antidopingmyndighederne kan spille en vigtig og stærk rolle i efterforskningsarbejdet, og i denne sag var Michael Rasmussens samarbejde og vidneudsagn væsentligt for udfaldet," siger Anti Doping Danmarks direktør, Lone Hansen, og fortsætter:

"Denne sag var en vigtig mulighed for ADD for at samarbejde med vores samarbejdspartnere i USADA og de hollandske antidopingmyndigheder for at forfølge brugen af doping i cykling, og vi ved, at fortsat globalt samarbejde er den eneste måde at sikre lige vilkår for alle atleter i alle idrætsgrene."

Skærpende omstændighed
Det var en skærpende omstændighed i strafudmålingen, at Leinders ikke bare var læge, men tilmed en del af holdets ledelse.

Det er det amerikanske antidopingmyndighed, USADA, som har rejst sagen, og Anti Doping Danmark og hollandske Doping Autoriteit har bidraget til efterforskningen. Leinders er blevet idømt livstidskarantænen af det amerikanske dopingnævn.

Michael Rasmussen blev selv idømt otte års karantæne af DIF’s Dopingnævn som følge af sit dopingmisbrug. Karantænen blev imidlertid nedsat fra otte til to år på grund af, at han indgik i et samarbejde og bidrog konstruktivt til efterforskningen.

”Michael Rasmussen fik dengang en strafnedsættelse, fordi det blev vurderet, at han bidrog med væsentlige oplysninger. At hans oplysninger har bidraget til, at Geert Leinders har fået livstidskarantæne viser, at der var gode argumenter for at nedsætte Michael Rasmussens straf,” siger DIF’s udviklingschef Morten Mølholm Hansen, der deltog i afhøringerne af Michael Rasmussen.

”Dommen i dag har langtrækkende perspektiver. Den sender et kraftigt signal til læger og andre ansatte, der har med atleterne at gøre og medvirker til doping,” siger han.

Michael Rasmussens vidneudsagn indgår også i en igangværende undersøgelse, som ADD og DIF er ved at udarbejde om doping i dansk cykelsport.

Læs hele afgørelsen her: http://www.usada.org/testing/results/arbitration-decisions/

Læs de tre antidopingmyndigheders fælles pressemeddelelse her

For yderligere kommentarer:

Lone Hansen, direktør ADD, 43262527
Morten Mølholm Hansen, udviklingschef DIF, 21663774