Nye antidopingregler

De nye regler i antidoping betyder, at specialforbundene får et større ansvar og sanktionerne bliver mere omfattende.
12. jan 2015
De nye regler i antidoping betyder, at specialforbundene får et større ansvar og sanktionerne bliver mere omfattende.
Det internationale antidoping agentur (WADA) har vedtaget et nyt internationalt kodeks for antidoping, som trådte i kraft 1. januar 2015. Det betyder også, at både de Nationale Antidopingregler samt Dopingreglementet for motionsdoping er blevet revideret. Reglerne har indflydelse på både specialforbund, idrætsudøvere og støttepersonale.

Med de nye regler er der endnu mere fokus på specialforbundenes rolle i antidopingarbejdet, hvor ansvaret bliver større og sanktionerne for ikke at overholde reglerne er mere omfattende. Specialforbundene har blandt andet ansvaret for, at sikre at alle idrætsudøvere og støttepersonale kender og accepterer reglerne. Forbundene skal indrapportere oplysninger om overtrædelse af antidopingreglerne og samarbejde om efterforskning af sager, og forbundene skal sørge for at udføre oplysningsarbejde om antidoping.

Støttepersonalet spiller en afgørende rolle for idrætsudøverne, derfor anerkendes deres ansvar i langt højere grad i det nye regelsæt. Det betyder blandt andet, at støttepersonalet skal kende og overholde antidopingreglerne. De skal samarbejde omkring testning af udøverne og påvirke idrætsudøvernes værdier og adfærd, så idrætsudøverne skaber en holdning mod doping.

For idrætsudøverne er nogle af ændringerne blandt andet, at bevidst doping eller at undlade at medvirke til en dopingkontrol nu kan give op til fire års udelukkelse fra al træning og konkurrence, og at utilsigtet doping vil blive sanktioneret i langt de fleste tilfælde med to års udelukkelse eller mere.

Find de tre faktaark for henholdsvis specialforbund, støttepersonale og idrætsudøverne her, og læs mere om antidopingreglerne og Anti Doping Danmark på www.antidoping.dk.