Danskerne løber nytåret i møde

Flere og flere danskere vælger at starte nytårsfestlighederne med at deltage i et motionsløb. Ekspert peger på, at årsagen er den øgede fokus på sundhed og en generel tendens til, at danskerne vil lave noget aktivt i deres fritid.
29. dec 2014
Flere og flere danskere vælger at starte nytårsfestlighederne med at deltage i et motionsløb. Ekspert peger på, at årsagen er den øgede fokus på sundhed og en generel tendens til, at danskerne vil lave noget aktivt i deres fritid.

Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her. 

Nytårsaften er stadig helliget dronningens nytårstale, fest, alkohol og raketter i kulørte farver. Men et stigende antal danskere tager forskud på festlighederne ved at bruge formiddagen på at deltage i et nytårsløb – altså et motionsløb den 31. december. Løbene er spredt ud over hele landet, og der kommer flere til år for år. Tal fra Dansk Atletik Forbund viser, at antallet af motionsløb i december blev fordoblet fra 2011 til 2013. En stor del af de løb ligger netop på årets sidste dag.

Motionsløbeklubben Holbæk LMK er for femte gang i træk vært for et nytårsløb. Løbet blev etableret efter et forslag fra en gruppe medlemmer, som hidtil havde taget turen helt til Amager for at løbe nytårsaftensdag.

”Dengang diskuterede vi, om der overhovedet var nogen, der gad komme. Men jeg tror, at folk har fundet ud af, at det med lige at få noget motion om formiddagen er godt i kombination med at feste igennem om aftenen,” siger formand for klubben, Hans Bruun-Jensen.

Noget kunne tyde på, at han har ret. I hvert fald er løbet i sin korte levetid gået fra at være et forvokset klubarrangement til sidste år at have omkring 500 deltagere. Nytårsløbenes popularitet skyldes en ændring i den måde, vi bruger vores fritid på. Det mener sociolog og livsstilsekspert Eva Steensig.

”At slappe af er ikke længere ensbetydende med at ligge på sofaen og spise et stykke kage. At have fri er forbundet med at lave en masse aktive ting, der giver mere energi. Det kan være svært at forstå, hvorfor man ikke gjorde det før i tiden,” siger Eva Steensig, der ejer rådgivningsfirmaet Lighthouse Cph.

Sundhed i centrum
Med til historien hører også et øget fokus på sundhed og velvære hos den enkelte. Ifølge Eva Steensig oplever vi i stigende grad vores helbred som vores eget ansvar. Oven på en masse julemad og med udsigten til en fest om aftenen, bliver det naturligt at supplere med motion.

”Vi har et indre ’balanced scorecard’, hvor vi hele tiden prøver at opveje tingene. Det vil sige, at hvis vi har spist og drukket rigtig meget, så vil vi også træne mere,” siger hun og tilføjer, at også det sociale aspekt ved løbearrangementerne spiller ind, når man skal forklare deres succes.

Det kan Annemette Albertsen godt nikke genkendende til. For hende, manden og nu også deres tre børn er det efterhånden blevet en tradition at deltage i det lokale nytårsløb i Hvalsø på Sjælland.

”Det er et hyggeligt løb, hvor der efterhånden kommer rigtig mange, jeg kender. For os handler dem om, at vi laver noget sammen med børnene. Og så føler vi, at vi kommer godt ind i det nye år ved at gøre en god ting for os selv ved at løbe,” siger den 44-årige motionsløber.

Udviklingsorienterede arrangører
I Dansk Atletik Forbund glæder danskernes løbeiver direktør Jakob Larsen. Han ser blandt andet nytårsløbene som en konsekvens af, at folk vil have løb året rundt, og på årets sidste dag var der et hul i kalenderen.

”Jeg glad for, at vi ikke kun fra Dansk Atletik Forbunds side, men i allerhøjeste grad også fra foreninger og arrangørers side er udviklingsorienterede. Det er en fornøjelse at se de mange spændende ting, der kommer ud af det,” siger Jakob Larsen.

Han mener, at tendensen med nytårsløb har fået luft under vingerne, fordi de enkelte løb har været gode til at lære af hinanden og gøre det til mere end blot en fem kilometers rundtur i skoven.

”Jeg tror, at det har rigtig meget at gøre med en god indpakning, hvor man laver det til en festlig begivenhed. Og så er det efterhånden de færreste, der synes, at motion er noget skidt.”