Idrætten går fri af Melodi Grand Prix-kaos

Wonderful Copenhagen er en vigtig partner i tiltrækningen af internationale idrætsevents til København. Efter Eurovision 2014 stod turistorganisationen med et underskud på 58 millioner kroner og skal derfor spare omkring ti millioner kroner om året fremover. Men besparelserne kommer ikke til at påvirke de store idrætsevents, forsikrer Wonderful Copenhagen.
19. nov 2014
Wonderful Copenhagen er en vigtig partner i tiltrækningen af internationale idrætsevents til København. Efter Eurovision 2014 stod turistorganisationen med et underskud på 58 millioner kroner og skal derfor spare omkring ti millioner kroner om året fremover. Men besparelserne kommer ikke til at påvirke de store idrætsevents, forsikrer Wonderful Copenhagen.

Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her. 

Glimmer og musik fyldte i maj B&W-hallerne på Refshaleøen ved Eurovision 2014, men regningen derpå er knap så glitrende. For tilbage står et minus på 58 millioner kroner på projektkontoen hos Wonderful Copenhagen. Turistorganisationen skal nu spare ti millioner kroner om året de kommende år. Wonderful Copenhagen har i mange år været en vigtig partner i arbejdet med at tiltrække store, internationale idrætsbegivenheder til den danske hovedstad. Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen (K), var idémand bag Danmarks udvikling til en eventnation, og han er bekymret for konsekvenserne af de kommende besparelser.

”Jeg tror desværre, at Wonderful Copenhagens besparelser kan få konsekvenser for tiltrækningen af internationale begivenheder fremover,” siger Brian Mikkelsen.

Som kulturminister fik Brian Mikkelsen i 2007 gennemført en handlingsplan, som skulle gøre Danmark endnu bedre til at trække store idrætsbegivenheder til landet. Den indebar også oprettelsen af eventorganisationen Sport Event Denmark , der skulle indgå partnerskaber med kommuner, byer, specialforbund og andre parter i forbindelse med både tiltrækningen og afholdelse af idrætsevents i Danmark.

”Vi konkurrerer om værtskaber med storbyer som blandt andet Barcelona, hvor de har afsat en pulje penge til tiltrækning og afholdelsen af begivenheder. Det kan vi ikke i samme grad i Danmark. Derfor har vi Sport Event Denmark. Men hvis København skal være med til at holde de helt store, internationale idrætsbegivenheder, så har vi brug for Wonderful Copenhagen både til at finansiere og holde den rette struktur på projekterne,” siger Brian Mikkelsen, der nu er idrætsordfører i Det Konservative Folkeparti. 

”Wonderful Copenhagen har i mange år været med til at få arrangementer til København, hvor det netop har været deres penge, som har været med til at trække arrangementerne det sidste stykke i land og dermed sikret København værtskabet. Derfor frygter jeg også, at Wonderful Copenhagens økonomiske udfordringer vil komme til at koste begivenheder.”

Ingen grund til bekymring
Men den tidligere kulturminister skal ikke være være bekymret, forsikrer Wonderful Copenhagen. Turistorganisationen understreger, at forårets Melodi Grand Prix ikke får betydning for arbejdet med at hente begivenheder til København.

"Vores indsats i forhold til at vinde sportsbegivenheder til hovedstaden er uændret. Vores arbejde med at byde på internationale kongresser, etablering af nye, vigtige flyruter til København og vores øvrige kerneforretning, herunder at byde på værtskabet af store, internationale sportsbegivenheder, fortsætter med fuld styrke," siger Lars Bernhard Jørgensen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.

I Sport Event Denmark forventer direktør Lars Lundov heller ikke, at samarbejdspartnerens besparelser får indflydelse på arbejdet med at trække kommende idrætsevents til Danmark.

”Wonderful Copenhagen har været vores partner i mange år, som vi har haft glæde af at samarbejde med, når det drejer sig om internationale sportsevents til hovedstaden. Organisationen spiller en mindre finansiel rolle i forarbejdet med at hive events hjem, og derfor ser vi ikke nogen hindringer i, at de stadig kan fortsætte samarbejdet med at tiltrække sportsevents til København,” siger han.

Alene i år har hovedstaden været vært for både EM i herrehåndbold, VM i halvmaraton og VM i badminton, som Sport Event Denmark sammen med Wonderful Copenhagen og specialforbund i DIF har været med til at hente til Danmark. Medfinancieringen til gennemførelsen af begivenhederne kommer ikke fra Wonderful Copenhagen, men fra kommunen og regionen i den pågældende værtsby.

Organisationen er tilpasset
Wonderful Copenhagen har som konsekvens af Melodi Grand Prix’ets markante efterregning lagt en større økonomisk genopretningsplan.

”Vi har nu tilpasset vores organisation efter den nye økonomiske situation. Den omstilling er sket gennem strukturelle organisationsændringer, så vores resultatskabelse omkring omsætning og beskæftigelse i turismen i Region Hovedstaden fortsætter helt som tidligere,” siger administrerende direktør, Lars Bernhard Jørgensen.

Tilpasningen betød blandt andet, at to medarbejdere blev opsagt i Wonderful Copenhagen i begyndelsen af oktober.

"Derfor forventer jeg ikke, at Eurovision-sagen får betydning for hverken det nuværende eller det fremtidige arbejde med store, internationale sportsbegivenheder i hovedstaden," siger han.

Når budrunderne om værtskaber for idrætsevents er i gang, er der en stor signalværdi i, at det er landets hovedstad, der byder ind som vært. Derfor er det vigtigt, at København fortsat kan være med på uændret niveau. I 2015 skal København blandt andet være vært for både World Cup Sprint kano og kajak, VM i bueskydning og Copenhagen Halfmarathon, og i år har Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen været medansvarlige for, at Danmark er blevet tildelt værtskaberne for EM i fodbold i 2020 og VM i ishockey i 2018..

”Vores interesse er at få værtskaber til hovedstaden, da de tusinder af gæster, der følger med, giver forretning i byen. Både på hotellerne, på venues, hos butikker, attraktioner, taxaer, lufthavnen med mere. Samtidig er den udenlandske mediebevågenhed, der følger med værtskabet for sportsbegivenheder, med til at placere hovedstaden på det globale landkort, så vi hele tiden holder København relevant på den internationale scene,” siger Lars Bernhard Jørgensen.