Lys sportslig fremtid for skadede soldater

Invictus Games i London blev en stor og livsbekræftende oplevelse for de skadede soldater i DIF Soldaterprojekt, der både vandt 18 medaljer og demonstrerede holdånd i verdensklasse.
21. sep 2014
Invictus Games i London blev en stor og livsbekræftende oplevelse for de skadede soldater i DIF Soldaterprojekt, der både vandt 18 medaljer og demonstrerede holdånd i verdensklasse.
I sportsverdenen er der plads til alle. Der er plads til mennesker med ar på krop og sjæl, rum for at skabe nye sociale relationer og venskaber, og der er mulighed for igen at sætte sig nye mål i sit liv. Det er tanken bag arbejdet i DIF Soldaterprojekt med rehabilitering af danske soldater, der er kommet til skade i tjenesten. Og under sidste uges Invictus Games satte de 27 danske deltagere en kraftig streg under, at idrætten har fået en markant og positiv plads i deres tilværelse.

Danskerne markerede sig både sportsligt og socialt under det stort anlagte sportsarrangement i London, fortæller Rune Oland, der er projektleder for DIF Soldaterprojekt og sportslig ansvarlig for det danske Invictus-hold.

"Jeg har været vidne til, hvordan idrætten betyder, at folk går sammen som et hold, hjælper hinanden og opnår målene i fællesskab. Det har gjort at personer, der før følte sig alene og uden støtte, nu har en følelse af at tilhøre noget og nogen. Det er en følelse, de kan leve videre på og bruge andre steder i deres liv – en sand olympisk følelse", siger Rune Oland, der har fået bekræftet, at arbejdet i DIF Soldaterprojekt er med til at gøre en forskel for de skadede soldater.

"Invictus-ugen har vist, at det arbejde, vi i DIF Soldaterprojekt har lagt de forgangne tre år, har været det helt rigtige, og at det er en mulighed for at soldaterne kan resocialisere, forme nye venskaber og gå sammen om et nyt fælles projekt. Vi har fået overbevist de her gutter om, at de kan meget mere, end de selv har troet", lyder det fra Rune Oland.

Medaljeregn over Danmark
400 atleter fra 13 nationer deltog ved Invictus Games, og danskerne var blandt de mest iøjnefaldende i medaljestriden. Hele 18 gange var danskerne repræsenteret på podiet, og 20 af de 27 danske deltagere vendte hjem med en medalje. Det vidner om, at veteranerne fra DIF Soldaterprojekt sportsligt er langt foran mange af konkurrenterne.

Dansk Handicap Idræts-Forbunds elitechef Michael Møllgaard Nielsen var i London for at overvære den danske præstation, og han var imponeret over den danske indsats.

"Der var mange flotte danske præstationer, og jeg var særligt imponeret over, at vi kunne matche nationer som USA og Storbritannien, der havde flere paralympiske atleter med fra London 2012", siger Michael Møllgaard Nielsen, der håber, at de danske Invictus-deltagere har fået endnu mere mod på elitesport efter succesen i London.

"Jeg tror på, at flere af de danske deltagere har fået lyst til at arbejde videre og prøve sig selv af i konkurrence med de ypperste atleter inden for den paralympiske idræt. Der er ingen tvivl om, at flere af soldaterne har en chance for at være med for Danmark ved de Paralympiske Lege i Rio 2016. Dem, der har lysten og viljen, kan regne med støtte fra Dansk Handicap Idræts-Forbund til at føre deres sportslige ambitioner videre", siger elitechefen.

Invictus Games blev afviklet fra 10. til 14. september.

 
Invictus Games
Invictus Games er et internationalt idrætsstævne for soldater med fysiske eller psykiske skader. Prins Harry er initiativtager til stævnet, som blev afholdt for første gang i år, men forventes at blive en tilbagevendende begivenhed. Der blev konkurreret i ni discipliner: Atletik, kørestolsbasket, landevejscykling, indendørs roning, styrkeløft, kørestolsrugby, svømning og siddende volleyball. Se Forsvarets videoindslag fra Invictus Games.

DIF Soldaterprojekt
DIF Soldaterprojekt påtager sig et ansvar for at inkludere og hjælpe de skadede soldater videre i livet ved hjælp af idræt. Projektet løber fra 2014-2016 og er en overbygning på de seneste tre års arbejde med at hjælpe de skadede soldater, der har betalt en høj pris under udsendelse i internationale militære missioner. Danmarks Idrætsforbund har bevilget 1.050.000 kr. af projektets samlede budget på 2.310.000 kr. hvoraf resten deles mellem Dansk Handicap Idræts-Forbund, Dansk Militært Idrætsforbund og eksterne midler.