Dansk eliteidræt står stærkt før Rio 2016

Om præcis to år går det løs ved OL i Brasilien og danske medaljer vil give Danmark international synlighed.
5. aug 2014
Om præcis to år går det løs ved OL i Brasilien og danske medaljer vil give Danmark international synlighed.

Om præcis to år tændes den olympiske flamme, når OL i Rio de Janeiro åbner. De første OL-nationspladser til Danmark vil allerede blive sikret i august eller september, når der er OL-billetter på højkant ved VM i dressur, sejlsport og skydning. Herefter vil et stort dansk OL-hold gradvist tage form frem til en måned før OL begynder 5. august 2016.

De sportslige forventninger til de danske OL-atleter i Rio vil være høje. Det skyldes det historisk flotte resultat ved OL 2012, hvor det blev til ni danske medaljer og 33 top otte-placeringer. Og det skyldes, at dansk eliteidræt generelt står rigtig stærkt i disse år. Det viser sig i de årlige opgørelser over antallet af medaljer til Danmark og i undersøgelser, hvor dansk eliteidræt benchmarkes op imod eliteidrætten i andre lande. 

Saltvandsindsprøjtning
Forventningerne får også næring af den markante økonomiske saltvandsindsprøjtning til de danske OL-forberedelser, som Dansk Supermarked og idrættens øvrige kommercielle partnere bidrager med frem mod Rio 2016. Med støtten kan atleternes forberedelser gøres endnu bedre, og vi får således blandt andet mulighed for at indrette et midlertidigt dansk High Performance Center i Rio under OL. Centret vil betyde, at der under OL bliver større fleksibilitet og mere optimal indkvartering og ekspertbistand for det danske OL-hold end tidligere.

Selvom vi er godt på vej hen imod et godt resultat for Danmark ved OL i Rio i 2016, må vi erkende at den globale konkurrence til stadighed skærpes. Det giver således god mening at endnu flere samarbejdspartnere giver en hånd med og støtter op om forberedelserne i den kommende tid.

Dansk idrætsmodel virker
Målt på indbyggertal klarer vi os i Danmark imponerende godt i den benhårde internationale konkurrence. En vigtig forudsætning for successen er den danske idrætsmodel, hvor der går en lige linje fra de unge talenter i den lokale badmintonklub til de badmintonspillere, der kæmper om medaljer ved OL. Modellen er baseret på kombinationen af idrætsforeninger, frivillige ledere og trænere, specialforbund og Team Danmark. Hvis vi fortsat skal kunne gøre os gældende i international eliteidræt – hvor mange andre lande opruster – kræver det en videreførelse af den ”danske idrætsmodel” og en videreudvikling af et endnu stærkere samarbejde og tæt koordinering mellem Team Danmark, specialforbundene og DIF.

Danmarks mange medaljer skyldes både Team Danmarks indsats og afgørende støttevirksomhed og idrætsforeningernes og specialforbundenes kontinuerlige indsats og økonomiske satsning på eliteområdet.

Støtter til talentudviklingsprojekter
Det er vigtigt for DIF, at der i eliteidrætten er fokus på at understøtte danske verdensklasse-atleter endnu bedre og at vi samtidigt viderefører bredden i dansk eliteidræt, herunder ikke mindst talentudviklingen. Heri ligger, at vi i DIF anerkender, at Team Danmark prioriterer sine støttemidler til et mindre antal idrætsgrene – og at vi i DIF eksempelvis støtter talentudviklingsprojekter i en række idrætsgrene, som Team Danmark ikke støtter.

Hvorfor er det vigtigt, at Danmark klarer sig godt i international eliteidræt og hvorfor giver det mening at endnu flere danske virksomheder, fonde med flere bakker op? Jo, flotte idrætspræstationer skaber fascination og begejstring hos udøverne, tilskuerne og tv-seerne og tiltrækker opmærksomhed lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Eliteidrætten skaber således national sammenhængskraft og styrker den nationale identitet. Børn og unge kan identificere sig med de mange gode rollemodeller, vi har i dansk eliteidræt. Og så giver danske medaljer Danmark en synlighed internationalt, som vi ikke kan opnå ad mange andre veje. Derfor glæder jeg mig til de næste to år, hvor alle kræfter skal sættes ind for at forberede en stærk OL-deltagelse, så vi kan få det bedste danske OL nogensinde ved legene i Rio 2016.

Se den nye danske ol-site: http://www.ol2016.dif.dk/