Leder: Sommerskoler giver aktive børn

Sommerferie er lig med idræt. I hvert fald for de 60.000 børn, som i løbet af sommeren deltager på DIF's specialforbunds mange sommerskoler.
26. jun 2014
Sommerferie er lig med idræt. I hvert fald for de 60.000 børn, som i løbet af sommeren deltager på DIF's specialforbunds mange sommerskoler.
Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her.

Skoletasken bliver gemt væk i et fjernt hjørne. I stedet pakkes sportstasken med fodboldstøvlerne, tennisketcheren, floorballstaven, kompasset eller noget helt femte. Når skolebørnene tager hul på seks ugers velfortjent sommerferie, bruger ca. 60.000 børn og unge en del af deres ferie på at være med i en af de mange idrætssommerskoler, der gennemføres landet over.

Sommerskolerne giver børnene et godt alternativ til lange feriedage foran spillekonsollen eller på ryggen med fjernbetjeningen inden for rækkevidde. Samtidig kan sommerskolerne hjælpe forældrene med at få ferielogistikken til at hænge sammen, når tre ugers ferie skal matche børnenes seks uger.

Interessen for at være med på idrætssommerskolerne har været markant stigende over en årrække. Det afspejler sig i antallet af udbudte sommerskoler, som er steget med knap 60 pct. de seneste seks år, så der udbydes næsten 1.200 sommerskoler. Igen i år er der flest fodbold-sommerskoler, men der er også sommerskoler i fx tennis, orienteringsløb, floorball og sejlads for blot at nævne nogle. Således gennemfører flere end 40 af DIF’s 61 specialforbund sommerskoler.

Idrætssommerskolernes succes er der flere grunde til: For det første får børn og unge en både sjov og fysisk aktiv uge, hvor de kan få nye venner og prøve nye idrætsgrene af eller blive endnu bedre til den, de dyrker i forvejen. For det andet afhjælper sommerskolerne nogle af de logistiske udfordringer, mange forældre har med at få deres egen ferie til at strække, så den dækker børnenes ferie og lukkeugerne i SFO’en. Endelig for det tredje giver sommerskolerne idrætsforeningerne mulighed for at vise deres idrætstilbud frem for en bredere kreds af børn og unge. Og skulle nogle af børnene få lyst til at fortsætte med at dyrke idræt i foreningen, når sommerferien er slut, er det naturligvis alletiders.
Samtidig er der en ekstra grund til, at idrætssommerskolerne er en god idé. De fungerer som en indgangsdør til idrætten for børn, der ellers ikke dyrker idræt i deres fritid. I Danmark har vi noget nær verdensrekord i idrætsaktive børn og unge, men på hver årgang er der ca. 10 pct., som idrætsforeningerne ikke når.

Det er vigtigt, at også de børn har et fysisk aktivt børneliv. Det er veldokumenteret, at et fysisk aktivt liv for børn ikke kun har en positiv effekt på børnenes sundhed, men også på deres indlæringsevne i skolen og på deres sociale relationer. Og så er det i børneårene, at man skal opbygge de sunde idrætsvaner, der kan følge med ind i voksenlivet og være med til at give et bedre liv. Sommerskolerne kan være med til at give inaktive børn et skub i den rigtige retning samtidig med, at både disse børn og alle deres skolekammerater, som i forvejen er fysisk aktive, får ekstra kvalitet i deres sommerferie.