Mega-events med omtanke

Jeg håber, at VM bliver en succes for de brasilianske værter, men vil bestemt ikke forsvare alt, hvad der er forgået i Brasilien frem mod VM.
23. jun 2014
Jeg håber, at VM bliver en succes for de brasilianske værter, men vil bestemt ikke forsvare alt, hvad der er forgået i Brasilien frem mod VM.
Fodbold-VM i Brasilien i fuld gang. En fest for brasilianske fodboldfans og fans i alle andre lande. Men også en fest, der har trukket kritik i Brasilien, hvor der er bekymring for, at VM vil presse en national økonomi, der ikke længere kører i samme vækstgear, som da Brasilien fik tildelt VM i 2007. Kritik har der desuden været rejst af den måde, hvorpå myndighederne har behandlet den fattigste del af befolkningen i forbindelse med forberedelserne forud for VM.

Jeg håber, at VM bliver en succes for de brasilianske værter, men vil bestemt ikke forsvare alt, hvad der er forgået i Brasilien frem mod VM. Kritikken har imidlertid fået nogle til at pege på, at der bør være politisk kontrol med tildeling af værtsskaber til store idrætsbegivenheder. 

Højde for omvæltninger
Det er ikke et gennemtænkt forslag. Prøv at tænke tilbage på EM i fodbold i Polen og Ukraine i 2012. Da UEFA tildelte EM til de to lande i 2007, skete det blandt andet under indtryk af den orange revolution i Ukraine få år tidligere. Dengang var det svært at finde politikere, som var modstandere af værtsskabet, der blev set som en åbning af Ukraine mod vesten. Fem år senere var den politiske balance ændret i Ukraine, og de nye magthavere fik massiv kritik frem mod EM-slutrunden. Eksemplerne med Brasilien og Ukraine viser, hvor svært det er at tage højde for økonomiske eller politiske omvæltninger, når man arbejder med planlægningshorisonter på 5-7 år. 

Styrke åbenhed
Hvad er løsningen? Afgørelsen bør fortsat ligge hos idrætsorganisationerne. Når det er sagt, bør vi i idrætsorganisationerne styrke vores åbenhed, så medlemmer, politikere og borgere kan se os i kortene. Desuden bør de internationale idrætsorganisationer være skarpere, når de opstiller kriterier for tildeling af værtsskaber. Det gælder ikke mindst for at sikre den økonomiske bæredygtighed af værtsskaber. Fx er det næppe midt i Amazonas, at Brasilien har størst behov for nyt fodboldstadion. Det er også vigtigt at stille krav om udnyttelse af eksisterende faciliteter eller om skalerbare faciliteter, hvor der fx kan skrues ned for tilskuerkapaciteten, når eventen er overstået. Et eksempel på det har vi set efter OL i London. Her er svømmestadions tilskuerpladser fjernet og bygningen ændret, så den kan bruges til andet end OL-konkurrencer.  Den form for tænkning skal vi have mere af. Det vil medvirke til at udgifterne til anlæg holdes nede og styrke det langsigtede perspektiv i investeringerne, når faciliteterne også efterfølgende kan udnyttes - meget gerne også af breddeidrætten.