Efterlysning: Alsidige tilbud til børn og unge

En undersøgelse viser, at 8-12 årige fra svømme- og gymnastikforeninger efterspørger alsidige og sociale trænings- og aktivitetstilbud.
13. jun 2014
En undersøgelse viser, at 8-12 årige fra svømme- og gymnastikforeninger efterspørger alsidige og sociale trænings- og aktivitetstilbud.

Danmarks Gymnastik Forbunds og Dansk Svømmeunion er gået sammen om udviklingsprojektet ’Vi bevæger de unge i forening’, som blandt andet har til formål at rekruttere og fastholde flere børn og unge.

I den forbindelse har de to forbund gennemført en undersøgelse om, hvad der gør det attraktivt for børn over otte år at gå til svømning og gymnastik – og hvad der får dem til at stoppe. Undersøgelsen fremlægges 14. juni på et møde for 11 pilotforeninger.

Undersøgelsen
Et afgørende element for børn i både gymnastik og svømning er, at de gerne vil blive bedre til deres idræt. Hvis ikke det sker, så overvejer 33 procent af børnene at stoppe. Det handler derfor om at have træningstilbud med fokus på udvikling og samtidig vise, at gymnastik rummer udfordringer til alle, og at svømning er andet end ’baner på tid’.

Et fælles træk for begge idrætter er desuden, at hvis man som 8-12-årig ikke er aktiv på et af foreningens konkurrencehold, så er de tilbud, foreningerne har, mangelfulde eller helt fraværende. Både forældre og børn fremhæver, at der er et behov for at have hold for dem, der ikke ender på et konkurrencehold. For foreningerne er det et spørgsmål om prioritering af faciliteter og trænerressourcer.

Undersøgelsen bekræfter desuden, at det sociale element er afgørende for, at børn og unge fortsætter. Det handler blandt andet om at hygge sig med hinanden både under træningen, hvor forventningen er, at træneren sætter en god stemning, men det indbefatter også muligheden for at hænge ud før og efter træning.

Bag om projektet
Dansk Svømmeunion og Danmarks Gymnastik Forbund er gået sammen om det hidtil største DIF-udviklingsprojekt, der blandt andet skal sørge for, at tweens (børn mellem 8 og 12 år) og teens fastholdes i foreningerne. DIF støtter projektet med halvdelen af de godt 15 millioner kroner, som projektet er berammet til.

Foruden fastholdelse af tweens og teens skal projektet:

  • udvikle en model for samarbejde mellem specialforbund, som resten af DIF-idrætten kan lade sig inspirere af.
  • sikre de to forbund en fortsat stigende medlemsudvikling.