Flere alsidige tilbud til børn og unge efterlyses!

Fælles udviklingsprojekt fra Danmarks Gymnastik Forbunds og Dansk Svømmeunions resulterer i opsigtsvækkende konklusion.
21. maj 2014
Fælles udviklingsprojekt fra Danmarks Gymnastik Forbunds og Dansk Svømmeunions resulterer i opsigtsvækkende konklusion.

En netop færdiggjort undersøgelse i forbindelse med Danmarks Gymnastik Forbunds og Dansk Svømmeunions fælles udviklingsprojekt ”Vi bevæger de unge i forening” viser, at børn og unge i alderen 8- 12 år fra både svømmeklubber og gymnastikforeninger efterspørger flere alsidige trænings- og aktivitetstilbud.

Når man kigger i medlemsstatikken for de to forbund står det klart, at både svømning og gymnastik er typiske begynderidrætsgrene. Det vil sige, at der er rigtig mange børn, som dyrker disse idrætsgrene. Imidlertid er der også i begge forbund et større frafald, som sætter ind, allerede inden børnene bliver teenagere.

For at kvalificere det fastholdelseskoncept, som til efteråret skal prøves af i 11 udvalgte pilotforeninger har de to forbund gennemført en undersøgelse, der giver et indblik i, hvad der gør det attraktivt for børn over otte år at gå til svømning og gymnastik – og hvad der får dem til at stoppe. Undersøgelsen fremlægges 14. juni på et Kick-Off møde for pilotforeningerne på Bernstorffsminde Efterskole.

At blive bedre selv om man ikke er den bedste
Helt afgørende for børn i både gymnastik og svømning er, at de gerne vil opleve, at de bliver bedre til deres idræt. Hvis ikke det sker, vil omkring 1/3 af børnene overveje at stoppe. Også forældrene mener, at progression på foreningens hold er afgørende for, at det giver mening for deres børn at fortsætte med at træne – også selv om de ikke er med på et af klubbens konkurrencehold.

For forbund og foreninger handler det altså et stykke hen ad vejen om, at have træningstilbud med fokus på progression og samtidig fortælle, hvordan gymnastik rummer udfordringer til alle og at svømning er andet end ’baner på tid’.

"I Dansk Svømmeunion skal vi fremadrettet arbejde mere målrettet på at udvikle og udbrede alternative aktiviteter til de medlemmer, der ikke ønsker at gå konkurrencevejen. Det kan for eksempel være at flere klubber skal kunne tilbyde vandpolo, synkro, udspring eller livredningsaktiviteter”, siger Anna Jørgensen, udviklingskonsulent i SVØM.

Bredden bliver ofte klemt
Et fælles træk for begge idrætter er, at hvis man som cirka +8 årig ikke er aktiv på et af foreningens konkurrencehold – enten fordi man ikke har talent eller motivation herfor, så er de tilbud foreningerne har mangelfulde eller helt fraværende.

Både forældre og børn fremhæver, at der er et behov for at have hold for dem, der ikke ender på et af konkurrenceholdene. For foreningerne er det et spørgsmål om prioritering af faciliteter og trænerressourcer. ”Vi har en stor opgave foran os her”, siger Betina Juul Nielsen, projektleder i DGF og fortsætter: ”I foreninger med konkurrenceafdelinger er dette en klassisk problemstilling, som skal udfordres, så disse foreninger ser muligheder og fordele i et ’både-og’. ”.

Det sociale fastholder
Undersøgelsen bekræfter et velkendt tema om, at det sociale element er afgørende for, at man fortsætter med sin træning. For de unge i undersøgelsen handler det blandt andet om, at hygge sig med hinanden på holdet. Det gælder både under træning, hvor forventningen er, at træneren sætter en god stemning, men indbefatter i lige så høj grad muligheden for at ’hænge ud’ før og efter træning.

For hold der kun træner én gang om ugen, kan det være svært at bygge sociale relationer op. Der ligger en væsentlig opgave her med, at få sat fokus på området og udvikle bud på aktiviteter og metoder til at ’samle holdet’. Særligt svømmeskolens hold, der nogle steder kun træner 30 minutter om ugen, har en udfordring her.

Bag om projektet
Dansk Svømmeunion og Danmarks Gymnastik Forbund er gået sammen om DIF-historiens største udviklingsprojekt, der blandt andet skal sørge for, at tweens (børn mellem 8 og 12 år) og teens fastholdes i foreningerne. DIF støtter projektet med halvdelen af de godt 15 millioner kroner, som projektet koster.

Foruden fastholdelse af tweens og teens skal projektet:

  • udvikle en model for samarbejde mellem specialforbund, som resten af DIF-idrætten kan lade sig inspirere af.
  • sikre de to forbund en fortsat stigende medlemsudvikling

Resultatet af samarbejdet skulle gerne blive, at de to forbund bliver endnu bedre til at servicere medlemsforeningerne.

Klik her for at downloade undersøgelserne "Når børn og unge fravælger svømning" og " Når børn og unge fravælger gymnastik". Se nederst på siden.